Dit is onze zomer nieuwsblog van woensdag 14 augustus 2019

‘AOW verhogen om pensioen op peil te houden’

De FNV wil volgens de Volkskrant dat het kabinet de dreigende verlaging van pensioenen compenseert met een verhoging van de AOW om zo de koopkracht van ouderen op peil te houden. Het kabinet begint volgende week met de begrotingsbesprekingen. De koopkrachtplaatjes voor 2020 staan dan hoog op de agenda.

75-plussers blijven in onzekerheid over rijbewijs

“Met angst en vrees voorzie ik dat de laksheid en de incompetentie van het CBR maakt dat ik na 1 september begraven word in mijn eigen huis”, zegt Frans Corstens in Nieuwsuur. Hij is gepensioneerd arts en hoogleraar, gehandicapt en zeer afhankelijk van zijn auto. Maar eind deze maand verloopt zijn rijbewijs. De wachttijd voor 75-plussers die hun rijbewijs willen verlengen, loopt op.

Sparen voor zorg op je ouwe dag

Voor hulp en zorg op onze oude dag zijn we steeds meer op ons zelf aangewezen, schrijft het AD. Een notaris legt uit dat gemeenten proberen vergoedingen steeds verder terug te schroeven . “Dus moet je zelf je zorg regelen en is het verstandig daar een spaarpotje voor op te bouwen.” ZorgvillaExpert.nl  zegt: “Door te sparen houd je de optie open om later zelf te kunnen kiezen welke woonvorm het beste bij je past.”

Alles op bordje mantelzorg

Een grote meerderheid van de 3412 stemmers op De Stelling van de Dag in de Telegraaf vindt dat mantelzorgers meer tegemoetgekomen moeten worden. Driekwart van de stemmers zouden het bijvoorbeeld een goed idee vinden als er een speciaal mantelzorgverlof zou komen. Twee derde zou dan graag zien dat werkgevers voor het geven van dat verlof financieel gecompenseerd werden.

Ontmoetingspunten in dorpen

Een proef met ontmoetingsinitiatieven voor ouderen begint dit najaar in een aantal dorpen in de gemeente Lochem. Ouderen die in aanmerking komen voor dagbesteding kunnen dan naar een ontmoetingsplek in eigen dorp, aldus dagblad Tubantia. De proef begint in de kernen Gorssel, Harfsen en Barchem. De ouderen hoeven dan niet meer met een busje naar een grotere plaats, aldus de gemeente.

Werelduurrecord 85-jarige?

De 85-jarige Theo Ankoné uit Warnsveld probeert morgen in Geleen het werelduurrecord wielrennen in de leeftijdscategroei 80+ te verbeteren, zo is te elzen in het AD. Het record staat nu op 26 kilometer en 604 meter.  Ankoné hoopt zijn dagelijkse ritjes tot 60 kilometer nog jarenlang te maken.,

Zorgboerderij met kamers voor kort verblijf

Thea van Mierlo in Leende is niet alleen van plan om zorgboerderij Molenschut nog heel lang te runnen, maar ze heeft ook nog allerlei plannen, vertelt ze tegen Omroep Brabant. “Momenteel bouwen we een aantal kamers voor een kort verblijf hier op de boerderij.” Mensen die net uit het ziekenhuis komen en nog niet naar huis kunnen, worden dan gedurende 1 of 2 weken door Thea en haar team verzorgd.

Op zoek naar hospita 2.0

Wetenschapswinkel UMCG, Humanitas en Healthy Ageing Netwerk (HANNN) hebben het project ‘Jong en Oud Wonen Samen’ gelanceerd. Dit project beoogt zowel de woningnood onder studenten als de eenzaamheid van ouderen aan te pakken. Het is daarvoor op zoek de hospita 2.0, schrijft Dagblad van het Noorden, ofwel senioren in Groningen die een kamer over hebben.

‘Glas alcohol per dag is gezond’

Volgens de Gezondheidsraad is alcohol uit den boze. Maar het is ook belangrijk om je lichaam te blijven prikkelen en één glas alcohol per dag kan daarbij helpen. Dat stelt hoogleraar epidemiologie van de veroudering Dorly Deeg in radioprogramma ‘Dit is de Dag’. Hoogleraar Dorly Deeg deed 25 jaar onderzoek naar ouder worden en schreef daarover het boek ‘Gewonnen Jaren’.

‘Alsof ik als 70-jarige ineens dement ben’

Willem Korthals Altes dit jaar tegen zijn wil stoppen als rechter in Amsterdam. De wet schrijft voor dat rechters werkzaam mogen zijn tot hun zeventigste. Zijn verjaardag in december heeft voor Korthals Altes dus ineens een zwart randje gekregen, aldus Nieuwsuur. “Het is alsof ik na mijn zeventigste verjaardag ineens dement zal worden verklaard. Dat klinkt misschien dramatisch, maar zo voelt het voor mij wel een beetje.”