Dit is onze zomer nieuwsblog van donderdag 15 augustus 2019

Verzekeraar redt 75-plus automobilist

Autoverzekeraars duiken op als reddende engel voor 75-plusser die bij het CBR te lang moeten wachten op verlenging van hun rijbewijs. Dit blijkt uit een artikel in NRC. De meeste autoverzekeraars willen het hun klanten niet aandoen dat zij buiten hun schuld om thuiszitten. Zij hanteren een coulanceregeling die inhoudt dat 75-plussers tóch verzekerd zijn als ze tijdig een verlenging hebben aangevraagd. Dit doen verzekeraars in afwachting van een regeling waardoor 75-plussrs een jaar met een verlopen rijbewijs mogen doorrijden.

CBR blundert met medische dossiers

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft volgens het AD medische gegevens van tientallen mensen die hun rijbewijs willen verlengen toegevoegd aan digitale dossiers van anderen. Het CBR kan de gegevens die zichtbaar werden voor onbekenden niet meer vinden.

‘Zorgbrug’ verbetert herstel oudere patiënt

Door beter met de wijkverpleging samen te werken als kwetsbare ouderen het ziekenhuis verlaten, hoopt het HagaZiekenhuis de sterftekans na ziekenhuisopname met een derde te verminderen, meldt AD Haagsche Courant. De eerste paar dagen na ontslag uit het ziekenhuis zijn cruciaal voor herstel, is het uitgangspunt bij de instelling van de ‘zorgbrug’. De gezondheidswinst schuilt in het voorkomen van heropnames.

Slaapkamer en badkamer beneden

Makelaar Home ziet in Zevenaar in de wijk Groot Holthuizen dat met patiowoningen een andere doelgroep wordt aangeboord, is te lezen in de Gelderlander. “Sommige mensen zien dit als een laatste stap. Je merkt dat vooral de wat oudere doelgroep het prettig vindt dat er beneden een slaapkamer en badkamer gerealiseerd kan worden. Zij nemen het voor lief dat de ruimte boven iets beperkter is.”

Poetshulp weer voor vast aantal uren

Poetshulp voor kwetsbaren: betaal je dat als gemeente op basis van een aantal uren of van een bepaald resultaat? Een maatregel in vier Brabantse gemeenten rakelt volgens Trouw een jarenlange thuiszorgdiscussie op. Ouderen in de Brabantse gemeenten Boxtel, Haaren, Sint-Michielsgestel en Vught krijgen hun poetshulp weer voor een vast aantal uren per week. Deze gemeenten schakelen over van het omstreden, resultaatgerichte beloningsmodel naar een vergoeding per uur voor huishoudelijke hulp.

Tv-show tegen eenzaamheid

Een groots opgezette live- tv-show van Omroep MAX op NPO 1 moet de eenzaamheid onder vooral ouderen doorbreken, schrijft het AD. Het tv-evenement op 16 oktober is een voortvloeisel van de vorig jaar begonnen overheidscampagne ‘Eén Tegen Eenzaamheid’. “Tijdens de tv-avond laten we portretten van eenzame mensen zien en komen initiatieven om het tegen te gaan aan bod. Er is ook een belpanel aanwezig dat geen geld, maar ideeën inzamelt.”

Van horeca naar dagopvang en woonzorg

Hotel en bistro La Finca in Odoorn gaat zich voornamelijk richten op dagbesteding en zorg, meldt Dagblad van het Noorden. Het komt vaker voor in Drenthe dat horecazaken grotendeels of volledig de overstap maken naar zorg. Vorig jaar nam een zalencentrum in Emmer-Compascuum een soortgelijk besluit. In Odoorn ging een hotel failliet, waarna er plannen werden gemaakt voor een binnenkort te openen woonzorgcentrum.

Ouderen met kanker ook naar geriater?

Ouderen met kanker worden idealiter behandeld door een oncoloog die niet alleen kennis heeft van de ziekte en de behandeling, maar ook van de belangrijkste aspecten van veroudering en kwetsbaarheid, aldus een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Gepleit wordt voor het beter integreren van en onderzoek doen naar het geriatrische perspectief in de oncologische besluitvorming.

Ouderen letten minder op negatieve informatie

Er is zoiets als emotionele verblinding: als je een beeld ziet dat emoties opwekt, beïnvloedt dit wat je vlak daarna ziet. Nu blijken ouderen hier minder last van te hebben bij negatieve beelden dan jongeren, blijkt volgens BNR uit onderzoek van de University of Southern California.

Senioren-eetcafé Koggenland

Tien jaar geleden introduceerde de gemeente Koggenland het Senioren-eetcafé. Een keer per maand serveert een ondernemer (afwisselend in Obdam, Berkhout, Ursem en Wogmeer) ’een lekker en betaalbaar diner’, is te lezen in het Noordhollands Dagblad. Het overgrote deel eters is vrouw, veelal weduwe. “Sinds mijn man is overleden, kook ik praktisch niet meer. Daar heb ik gewoon geen zin meer in.”