Dit is onze zomer nieuwsblog van dinsdag 13 augustus 2019

Omgekeerd paraat voor je ouder

Onder deze kop schrijft het Nederlands Dagblad over een vandaag gepubliceerd onderzoek van het CBS waaruit blijkt dat 223.000 Nederlanders een betaalde baan laten schieten voor meer tijd voor gezin voor hulpbehoevende medemens. “Zij heeft altijd voor ons gezorgd”,  vertelt een mantelzorger over de zorg voor haar 88-jarige moeder. “Het geeft voldoening, maar ik heb wel geduld moeten leren.”

Maatwerk voor mantelzorg

Kleine werkgevers worstelen met het faciliteren van werknemers die mantelzorger zijn, schrijft de Telegraaf. En voor de mantelzorgers zelf kan dat het verschil betekenen tussen nog wel, of niet meer kunnen werken. Het is volgens werkgevers van groot belang dat de flexibiliteit van twee kanten komt. “Mantelzorg is voor werknemers een probleem, maar het brengt ook de werkgever vaak in een lastig parket.” Een goede oplossing is per definitie maatwerk.

Deeltijdpensioen populair bij hoogopgeleiden

Deeltijdpensioen is vooral bedoeld om mensen met een zwaar beroep langer te kunnen laten doorwerken. Maar van pensioendenktank Netspar laat volgens de Telegraaf zien dat vooral bij middelbaar- en hoogopgeleiden het deeltijdpensioen wordt gebruikt om wat eerder te kunnen stoppen met werken.

‘Doe snel iets aan hitte in tehuizen’

Hitte in de zomer is geen nieuw fenomeen, minister De Jonge mag tehuizen echt wel meer achter hun broek aanzitten, aldus een AD-commentaar:  Al jaren klagen personeel en bewoners over een ongezond binnenklimaat. Al in 2007 werd berekend dat verbetering niet extreem duur hoeft te zijn. ‘400 doden in één week tijd is echt een reden om in actie te komen.’

FNV Seniorendag in Openluchtmuseum

FNV Senioren is trots op de 3 miljoen 65-plussers in Nederland. En op haar leden! Daarom organiseren we in het kader van de Nationale Ouderendag een evenement in het Openluchtmuseum in Arnhem.” Er is plek voor 1.000 leden op deze dag op maandag 30 september 2019.

‘Golfkarretje’ populair

Het lijkt volgens Omroep Gelderland de ideale oplossing voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen reizen. Een elektrisch karretje dat ouderen en mindervaliden laagdrempelig vervoer biedt maakt een enorme groei door in Gelderland. Vooral in de Achterhoek is de eletrocar, een soort golfkarretje ,op steeds meer plekken te vinden als taxi (te betalen met vrije gift).

Vak ouderenpsychiater in de lift

De ouderenpsychiater ontworstelt zich in rap tempo aan het stereotype beeld van een wat bedaagd en ondergewaardeerd specialisme, aldus een essay van Mieke Draijer in het Friesch Dagblad. Het vak zit in de lift en de vraag naar de grote deskundigheid van deze specialist groeit. Een van de uitgangspunten: Neem nooit genoegen met ‘iemand is oud, dus somber en heeft dus geen zin meer, het heeft niet zoveel zin om daar nog therapie op los te laten’.

Silent disco en andere ‘geluksmomentjes’

De 20-jarige Teun Toebes heeft een missie en stopt al zijn vrije tijd in het organiseren van activiteiten voor mensen met dementie. Hij neemt ouderen mee naar het carnaval, terug naar hun oude werk of organiseert een disco. Met zijn initiatief sTeun en Toeverlaat bezorgt hij ouderen met dementie een leuke dag, is te zien bij EenVandaag.

Seniorenraad kritisch over wijkteams

De Seniorenraad Stichtse Vecht is volgens RTV Stichtse Vecht kritisch over de Sociale Wijkteams, maakt zich zorgen over de mondzorg en is van mening dat er meer gebiedsgericht moet worden gewerkt. Positief is de raad over de vorderingen die zijn gemaakt voor de aandacht voor mantelzorgsters en mensen met dementie.

75 jaar getrouwd

Ze ontmoetten elkaar tijdens de oorlog en trouwden kort daarna, in 1944. Zondag vierden Herman en Jet van Londen uit Didam hun albasten huwelijk, de bekroning op 75 jaar samen, aldus de NOS.