In de aanloop naar 17 maart hebben de politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s klaar. De Volkskrant legt ze langs de meetlat van verbeeldingskracht, originaliteit en politieke haalbaarheid. Vandaag: 50Plus.

Het motto van deze partij is: De kracht van PLUS. De boodschap: Het ouderenbelang = het belang van alle Nederlanders. De opvallendste zin is voor de Volkskrant: ‘Het ontbreekt de landelijke politiek simpelweg aan een visie op vergrijzing’. De ouderenpartij gaat de verkiezingen in met een nagelnieuwe kandidatenlijst. Bij al die vernieuwing is één ding als vanouds: het verkiezingsprogramma van 50Plus is onversneden grijs.

Kortingen verleden tijd

Het Nederland waar 50Plus de alleenheerschappij heeft is volledig ingericht op de senior-medelander. Vermoeide en versleten ouderen kunnen vanaf hun 65ste genieten van volledige AOW. Gepensioneerden kunnen rekenen op een waardevast, gegarandeerd pensioen. Pensioenkortingen zijn voorgoed verleden tijd. Het land wordt volgebouwd met betaalbare ouderenwoningen. Het eigen risico in de gezondheidszorg moet omlaag, bij voorkeur naar nul.

Haalbaar doel

50Plus heeft de hele kabinetsperiode van Rutte-III geprotesteerd tegen het Pensioenakkoord, maar heeft dat verzet onder leiding van Liane den Haan (die dat akkoord als Anbo-bestuurder steunde) opgegeven. De partij wil er nu enkel voor zorgen dat de uitwerking van dat akkoord zo gunstig mogelijk uitpakt voor ouderen. Dus: zoveel mogelijk pensioenverhogingen, en geen pensioenverlagingen. Dat is volgens de Volkskrant een alleszins haalbaar doel, want het koste wat kost voorkomen van pensioenkortingen is al een aantal jaren staand kabinetsbeleid.