Senioren Journaal van donderdag 7 maart

Naar een andere kijk op ouderdom

Voor de ‘dubbele vergrijzing’ van de Nederlandse bevolking zijn nieuwe oplossingen nodig, gezien de tekorten op de arbeidsmarkt – met name in de zorg. Dat vergt wel eerst helderheid over wanneer je ‘oud’ bent. ‘Er niet één grens te trekken.’

Ouderen massaal als zzp’er aan de slag

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp) is in tien jaar tijd met 85% gestegen, het sterkst bij de jongeren en in de hogere leeftijdscategorie (65 plus) – met de sterkste stijging binnen de hoogste leeftijdsgroep (70 plus).

Veel ouderen willen graag samen bouwen

Samen naar nieuwe woonvormen zoeken gaat ook over delen, zegt de stadsbouwmeester van Enschede. Door ruimten en spullen met elkaar te delen, kom je elkaar sneller tegen. “Als je elkaar kent, wordt het makkelijker om iemand te helpen.”

Powerful Ageing niet verplicht

Is deelname aan Powerful Ageing een voorwaarde om huishoudelijke hulp te kunnen krijgen? In Lochem zou een aanvraag zijn afgewezen van iemand die niet wilde meedoen. Volgens de wethouder is geen sprake van verplichting.

Geen regels, alles is mogelijk

De zorg aan ouderen met geheugenproblemen kan écht anders, zeggen ze bij ‘Iets terug doen, gevestigd in een vroeger hotel in Maasdam. “Wij hebben geen regels, alles is mogelijk. De wensen van de bewoners staan centraal.”

Eén wens: in eigen buurt blijven

Er zijn in Rotterdam talloze voorbeelden van eenzaamheid, maar sterke informele netwerken zijn er óók volop. Juist vanwege dat netwerk willen mensen in hun buurt blijven. Probleem is vaak: de woning is ongeschikt geworden.

Senioren Netwerk Brabant en Zeeland

Leden van KBO-Brabant/Zeeland hebben als nieuwe naam gekozen: Senioren Netwerk Brabant en Zeeland. Het streven is de naam en het nieuwe logo op het congres van 1 juni officieel te presenteren.

Zorggadgets wisselende reacties

In Zoetermeer laten studenten verpleegkunde twee keer per maand aan senioren zien welke gadgets er voor hen zijn. ‘De één vindt het geweldig, wil er alles van weten en is dolenthousiast. De ander vindt het helemaal niks. Maar het is wel de toekomst.’

Woongroep voor Marokkaanse ouderen

De eerste Utrechtse woongroep waar Marokkaanse ouderen terecht kunnen wordt vrijdag geopend in Kanaleneiland: tien appartementen en een gezamenlijke woonkamer. “Het was ontzettend moeilijk om aan sociale huurwoningen te komen.”

Zo Willen Wij Wonen

Stichting Zo Willen Wij Wonen (ZWWW) ondersteunt in Groningen inmiddels tien projecten, verspreid over de provincie. Het verst gevorderd is het plan voor mensen met dementie in woningen in Winschoten en Groningen.