Ook digitale mantelzorger raakt overbelast

Veel ouderen zijn niet in staat alle opgeworpen digitale en bureaucratische hobbels te nemen en moeten een beroep doen op de hulp van familie, vrienden of buren. Deze digitale mantelzorg komt boven op de gewone mantelzorg en kan gaan uitgroeien tot een fors maatschappelijk probleem. Dat schrijft Peter van Baalen, hoogleraar Informatiemanagement en digitale organisatie aan de  Universiteit van Amsterdam en een van de trekkers van het interdisciplinaire programma Education, Citizenship, Democracy in a Digital World, in de Volkskrant.

Complexe bureaucratieën

Beperkte digitale vaardigheid is volgens Van Baalen niet het enige probleem. “Het ouder worden gaat in de meeste gevallen gepaard met een toenemende afhankelijkheid van de gezondheidszorg en overheden. Zowel de overheid als de gezondheidszorg hebben zich georganiseerd in grote complexe bureaucratieën die zoveel als mogelijk communicatie met burgers/cliënten via geautomatiseerde antwoordsystemen proberen af te handelen.”

Maatschappelijk probleem

Veel ouderen zijn niet in staat de digitale en bureaucratische hobbels te nemen en moeten een beroep doen op de hulp van familie, vrienden of buren, aldus Van Baalen in de Volkskrant.  Het zou volgens hem zeer onwenselijk zijn indien de schaarse tijd van de (werkende) mantelzorger besteed gaat worden aan digitale, administratieve ‘zorg’. “Mijn verwachting is echter dat de digitale mantelzorg ook nog verder zal groeien en daarmee kan uitgroeien tot een fors maatschappelijk probleem.”

Op de rem trappen

Het aantal initiatieven dat de overheid heeft ondernomen om deze digitale kloof te beslechten, is omvangrijk, constateert Van Baalen in de Volkskrant. “Wel rijst de vraag in hoeverre deze initiatieven daadwerkelijk de betreffende doelgroepen bereiken, aangezien veel hiervan online zijn. De overheid zal zich de fundamentele vraag moeten stellen of zij koste wat het kost het tempo van de digitalisering wil blijven volgen of af en toe op de rem trapt om achtergebleven delen van de bevolking bij te laten komen, onder het motto ‘slow down, you move too fast’.”