Zorg in de Tuin

“Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat groen mensen goed doet. Onze gezondheid heeft baat bij de nabijheid van natuur, ook van een tuintje.” Dat zegt Anniek Herder uit Haarlem over haar initiatief Zorg in de Tuin.

 

“We hebben ook gemerkt dat alleen zorg voor ouderen niet genoeg is”, aldus Herder in het Noordhollands Dagblad. “Iemand die dagelijks steunkousen komt aantrekken en binnen tien minuten weer weg moet, een ander die schoonmaakt, weer een nieuw gezicht voor een andere zorgtaak. Zelfs bij zoveel gezichten zijn veel ouderen eenzaam. Zorg betekent ook dat praatje en persoonlijke aandacht.”

 

Groen en sociaal

Herder wil ouderen met een tuin verbinden met hoveniers of organisaties die tuinen onderhouden. Vooral groenprofessionals die tijd hebben voor een bakje koffie en geïnteresseerd zijn in de eigenaren van de tuinen. De Haarlemse ziet dat veel ouderen het onderhoud van hun tuin niet meer alleen aankunnen en spreekt veel mensen bij zorginstellingen, welzijnsorganisaties en dergelijke die kansen zien.