Excuses ambtenaren Eindhoven

Eindhoven had wel een aparte werkwijze voor Eindhovense ouderen en zieken met rechtsbijstand, maar die was niet bedoeld om hen tegen te werken.

Vakbond FNV en ouderenbond KBO zijn hier volgens het Eindhovens Dagblad alsnog van overtuigd geraakt na een gesprek met ambtenaren. Deze boden hierin hun excuses aan.

Dat zegt gemachtigde Bert van ’t Laar van de juridische helpdesk van KBO-Brabant.

 

Standaard afwijzing

Eind vorig jaar merkte Van ’t Laar dat een paar ouderen die via hem om extra huishoudelijke hulp vroegen bij de gemeente tot acht weken lang niets terug hoorden, om daarna een standaard afwijzing te krijgen. In mei ontdekte hij dat dit korte tijd een vaste aparte werkwijze was van de gemeente voor zijn cliënten en die van de aan vakbond FNV verbonden jurist Kevin Wevers.

 

Achterstanden servicebureau

Dat leidde tot ophef in de raad. FNV en KBO vonden de uitleg van het college niet overtuigend en wilden een gesprek. Dat heeft nu plaatsgevonden. “De ambtenaren waren heel open. Ze hebben uitgelegd dat de aparte werkwijze was uitgeschreven omdat de gemeente eind 2019 met grote achterstanden bij het servicebureau kampte”, zegt Van ’t Laar. “Ze wilden voorkomen dat de aanvragen van mij en Wevers ondergesneeuwd zouden raken.”  De gemeente bevestigt dit.