Cliëntondersteuner (79) heeft volle werkweek

Rob van Heuveln (79) is de luis in de pels van menig overheidsorganisatie en groot bedrijf. In zijn rol als cliëntondersteuner bij KBO Etten-Leur kan hij zijn ei volledig kwijt.

Een gesprek met Etten-Leurenaar Rob van Heuveln (79) kan alle kanten op gaan, aldus dagblad BN De Stem. In een paar minuten tijd wisselen onleesbare pinautomaten, uitstekende wortels in het voetpad en de Wmo elkaar af. De rode draad is Van Heuvelns insteek om ouderen te helpen met hun problemen. Hij heeft een volle werkweek aan het als vrijwilliger helpen van ouderen die vastlopen, met geldproblemen, vragen over huishoudelijke hulp of praktische zaken als het aanvragen van een nieuwe pinpas.

 

Echt schrijnende situaties

De cliëntondersteuner komt ‘veel echt schrijnende situaties’ tegen, vertelt hij in BN De Stem. “Sommige mensen leven zo enorm in armoede, dat kun je je niet voorstellen. Die moeten leven van een AOW’tje, dat natuurlijk totaal niet toereikend is. En de gemeente besluit dan nog eens doodleuk de afvalstoffenheffing flink te verhogen.” Ook eenzaamheid is” een zwaar issue, zeker in deze tijd”.

Het is zijn taak om de mensen te helpen als ze vragen hebben of in de knel zitten, zegt de cliënrtondersteuner. “Of het nu gaat om het aanvragen van een nieuwe bankpas of een stapel belastingbrieven voor ze uitspitten.”