Veroordelingen voor bankpasfraude

De rechtbank Noord-Nederland, locatie Leeuwarden, heeft drie verdachten uit Arnhem en Amersfoort veroordeeld voor het plegen van een groot aantal oplichtingen en diefstallen in verschillende plaatsen in Noord-Nederland.

Een tot nog toe onbekend gebleven persoon zocht volgens de rechtbank telefonisch contact met de beoogde slachtoffers en hield hen voor dat de bank had ontdekt dat er vreemde activiteiten zouden hebben plaatsgevonden op hun bankrekening. Deze persoon gaf vervolgens aan dat een collega bankmedewerker zou langskomen om hen hierbij te helpen. Doordat de beller beschikte over (bank)gegevens van de veelal hoogbejaarde aangevers, waaronder hun telefoonnummers, banksaldo’s en bankfiliaalgegevens werd hun vertrouwen gewekt.

Grote bedragen

De aangevers bleven vaak aan de lijn met de beller terwijl één van de verdachten zich ondertussen aandiende bij de woningen van aangevers en zich voorstelde als collega bankmedewerker. Deze verdachte werd vervolgens binnengelaten in de woning en nam het telefoongesprek veelal over. Door leugens, verzinsels en babbeltrucs wist de verdachte vervolgens de bankpassen, pincodes en inloggegevens van de aangevers te bemachtigen, aldus de rechtbank. Waarna met de bemachtigde gegevens voor grote bedragen bestellingen zijn geplaatst bij webshops en forse geldbedragen zijn gepind.