Verder zonder acceptgiro

Nog goed een week en dan is het voltooid verleden tijd voor de acceptgiro: de papieren betaalkaarten worden al een tijdje niet meer verstrekt en vanaf 1 juni ook niet meer verwerkt door banken.

Acceptgiro’s werden steeds minder gebruikt, maar vooral ouderen gaan ze volgens de Telegraaf wel missen. Dat blijkt uit vele ongeruste reacties van lezers, zo meldt de krant. Vooral ouderen en mantelzorgers maken zich zorgen dat mensen die niet zo digitaal vaardig zijn, nu hun geldzaken niet meer zelf kunnen regelen.

Misverstand

“Veel van de onvrede en het onbegrip over het verdwijnen van de acceptgiro berust op het misverstand dat de papieren overschrijfkaart ook gaat verdwijnen. Dat is niet zo”, benadrukt de Betaalvereniging Nederland. “Ook zijn er mensen die acceptgiro’s nu gebruiken voor een digitale overschrijving en denken dat dat niet meer kan. Maar ook dat blijft op dezelfde manier mogelijk, met de gegevens uit een betaalinstructie.”

Overschrijfkaarten

Papieren overschrijfkaarten, waarbij je als consument zelf een ontvanger en bedrag kunt invullen, worden namelijk nog wel door banken aan hun klanten verstrekt. Er zijn volgen de Telegraaf ook geen plannen om die af te schaffen. Voor veel ouderen biedt dit inderdaad een oplossing. Wel moeten klanten hier vaak voor betalen. Klanten van ING betalen voor 20 overschrijfkaarten €6,25. Voor 20 portvrije enveloppen, waar wel meerdere kaarten in kunnen worden gestopt, betalen de meeste klanten ook nog eens €5. Klanten van ABN Amro betalen voor 22 overschrijfkaarten €11, en voor 25 enveloppen €18,75. Bij de Rabobank is deze service gratis voor klanten die niet internetbankieren. Het verschil tussen een overschrijfkaart en een acceptgiro is dat op de laatste het rekeningnummer van de ontvanger, het betalingskenmerk en vaak het bedrag al waren ingevuld.

Voldoende alternatieven

De Consumentenbond heeft niet zoveel problemen met het verdwijnen van de acceptgiro, schrijft de bond volgens de Telegraaf op haar website. Dat omdat er voldoende alternatieven zijn om betalingen te kunnen doen, ook zonder internet. Want dat daar nog behoorlijk behoefte aan is, is wel duidelijk.