Immigratie gaat de vergrijzing niet oplossen

‘Hoe migratie echt werkt’ is de titel van het nieuwste boek van wetenschapper Hein de Haas. Aan de hand van ’22 linkse en rechtse mythen’ rekent hij volgens het FD op basis van overweldigend wetenschappelijk bewijs af met vastgeroeste opvattingen waarmee politici voor strenger of juist soepeler migratiebeleid pleiten.

Een van de mythes die De Haas behandelt: Migratie gaat vergrijzing niet oplossen. “Voor het compenseren van de vergrijzing zou Duitsland bijvoorbeeld jaarlijks netto 3,4 miljoen migranten moeten toelaten, ongeveer tien keer meer dan nu. Dat zijn zulke absurd hoge aantallen. Ondenkbaar. Vergrijzing leidt natuurlijk tot arbeidstekorten, met name in het onaantrekkelijke segment van de arbeidsmarkt. Maar het is zeer de vraag of op langere termijn het mondiale potentieel aan schoonmakers en verzorgers voldoende is.”

Bestemmingslanden

Herkomstlanden worden langzamerhand bestemmingslanden, zegt De Haas in het FD, waar ze ook werkers van buiten willen. “In Marokko zie ik al regelmatig Senegalezen op steigers staan, omdat steeds meer Marokkanen dat werk niet meer willen doen. En wat als China door vergrijzing een bestemmingsland wordt?”

Wat voor samenleving

Wat ons te doen staat? De Haas zegt in het FD: “Beter nadenken wat voor samenleving we willen zijn en of het economische belang altijd leidend moet zijn bij migratiebeleid. Willen we bijvoorbeeld naar een samenleving met een steeds grotere niet-witte onderklasse om de welvaart in stand te houden?”