In Amsterdam plezierritje met riksja

Fietsen door het Vondelpark, het Flevopark of het Amsterdamse Bos: stichting Fietsen Alle Jaren helpt in Amsterdam minder mobiele ouderen weer de weg op. De driewielers van de stichting rijden sinds vorige week ook door de Amsterdamse straten, bericht Het Parool.

De fietsen met de rode kap worden verzorgd door Fietsen Alle Jaren, een initiatief dat vrijdag officieel van start is gegaan in Amsterdam. Ouderen worden door een vrijwilliger opgehaald bij het verpleeghuis, en na een rondje door de stad worden ze ook weer thuis afgezet. Geen taxi, maar een plezierritje. “Ouderen die niet zo mobiel zijn komen bijna niet uit het verpleeghuis,” zegt een van de oprichters. “Onze stichting zorgt ervoor dat zij weer kunnen genieten van de natuur en cultuur die de stad te bieden heeft.” Het idee, bedacht door de Deen Ole Kassow, werd tien jaar geleden in Nijmegen geïntroduceerd.

Piloten

De piloten, zoals de riksjabestuurders worden genoemd rijden eerst een paar oefenrondjes met familie of vrienden als passagiers, voordat ze ouderen mogen rondrijden. Inmiddels hebben al 25 vrijwilligers zich aangemeld bij het initiatief, aldus Het Parool. De route wordt bepaald in overleg met de piloot en de passagier(s). Vaak gaat de tocht door groene omgevingen, zoals het Vondelpark of het Amsterdamse Bos. “De kunst is om een veilige weg te kiezen.” Zo houdt de driewieler vaak extra brede fietspaden aan en worden de spitstijden vermeden. Nu is alleen nog samenwerking met de tehuizen Vondelstede en het Flevohuis. Bedoeling is dat er uitbreiding komt, ook voor thuiswonende ouderen.