Emigreren naar een land met veel jongeren

De Volkskrant publiceerde een mooi artikel over vergrijzing en arbeidsmigratie, reageert  Jacques Plettenburg uit Tilburg. Zou het ook anders kunnen, vroeg hij zich af. “Ikzelf dacht aan het volgende: als wij, Europese ouderen (ik ben zelf net 70 jaar), nu eens zouden emigreren naar een land met veel jongeren en weinig bestaansmiddelen. Dan nemen wij onze mooie pensioenen mee en steunen de economie ter plekke, waardoor aldaar de behoefte om te vertrekken naar Europa danig kan afnemen. Dat is toch een win-winsituatie van het zuiverste water?”

Onze welvaart naar elders brengen

We lossen zo het probleem van te veel mensen in Europa op en brengen onze welvaart naar elders, schrijft Plettenburg in de Volkskrant. “Ik ga als Europese oudere met veel plezier naar een boeiend land, met goedkope arbeidskrachten voor mijn verzorging. In Europa ontstaat zo meer woonruimte en is er minder behoefte aan gezondheidszorg. Kortom, vele landen kunnen floreren. En wij ouderen kunnen dan onze Europese kinderen en kleinkinderen ontvangen in prachtige landen waar zij dan hun vakantie kunnen doorbrengen – dus wederom een welvaartsinjectie.”

Verbeter de wereld en ga weg

Plettenburg zou dus tegen alle niet-Europese toekomstige immigranten willen zeggen: blijf thuis, wij ouderen komen naar jullie en nemen ons geld mee. “En tegen alle ouderen in Europa zou ik willen zeggen: verbeter de wereld en ga weg!”