Bij stemmen doet leeftijd er niet toe

’50-plusser, lever je stemrechten in’, was de oproep van Jos van Eijndhoven in een ingezonden brief in de Volkskrant. Volgens hem moet de macht om over de toekomst te mogen beslissen, worden gelegd bij de generaties die de gevolgen van deze beslissingen zullen ondervinden. Volkskrant-lezers reageren.

-´Hou toch eens op wiggen te drijven, door jongeren als klimaatheiligen af te schilderen en ouderen als boemensen. Wat heeft de planeet daaraan?’

-“Ik hoor net op de radio dat jongeren ‘wonen’ op één zetten bij hun stemkeuze; het klimaat komt op de derde plaats. Kan ik (halverwege de zestig) met mijn stempas mooi het verschil uitmaken.”

-“Zondag in een tjokvolle trein tijdens de Klimaatmars. Een jonge vrouw staat lang en luid te bellen. ‘Ik zie alleen maar oude mensen meelopen. Die hebben hun hele leven lekker gereisd en nou mogen wij zeker niet meer vliegen? Rot op!’”

-“Leeftijd doet er niet toe, en het helpt echt niet om (leeftijds-)groepen tegen elkaar uit te spelen. In iedere leeftijdsgroep zijn er kiezers die het verschil kunnen maken. Ten voordele of ten nadele.”

-“Ik stem al mijn hele leven ‘links/groen’. Moet ik dan mijn stemrecht inleveren voor een jongere die op televisie zegt op Forum voor Democratie te gaan stemmen omdat die partij vóór afschaffing van flitspalen is?”

-“Als ik kijk naar de huidige generatie jongeren heb ik geen enkele hoop dat zij het beter zullen doen. Mobieltjes, laptops, elektrische fietsen, kasten vol met kleding, vliegvakanties.”

-“De geboorte van de biologische landbouw, de opkomst van politieke partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren is begonnen bij de zestigers van nu. Dus stem groen voor de toekomst van de jongere generaties, dat is het minste wat je kan doen.”