VanThuisUit voorkomt verpleeghuiszorg
De wachtlijst voor het verpleeghuis aanpakken. Dat was één van de drijfveren van zorgaanbieder TanteLouise om in Steenbergen het buurtinitiatief VanThuisUit op te zetten. ‘Het grootste gedeelte van de mensen dat bij VanThuisUit komt, zal helemaal nooit naar het verpleeghuis gaan’, aldus bestuurder Jan-Kees van Wijnen in een artikel in de bundel ‘Zorgzame buurten’.
Het in 2022 gestarte zorgconcept VanThuisUit is een samenwerking van TanteLouise met de zorgverzekeraar en het zorgkantoor van CZ en is erop geënt mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. In de afgelopen tien maanden hebben zestig cliënten zorg gehad bij VanThuisUit. De geleverde dagbesteding wijkt af van de norm omdat het tien uur ’s ochtends start en doorgaat tot acht uur in de avond, waarna iedereen die dat nodig heeft de steunkousen krijgt aangetrokken en netjes naar huis wordt gebracht. En dat gebeurt iedere dag, ook in het weekend.
Handelingen weer aanleren
Het weer aanleren van handelingen aan mensen met dementie is de crux van VanThuisUit. ‘Door constante herhaling van dezelfde handelingen conditioneren we mensen en spreken we de cognitieve reserves aan. Zo kunnen mensen weer handelingen zelf die ze niet meer konden zonder deze training.’
Wetenschappelijke basis
Deze methode heeft een wetenschappelijke basis. De verpleeghuisaanpak van TanteLouise wordt inmiddels onderwezen op de Fontys Hogeschool onder de noemer active ageing en de organisatie is lid van de International Federation of Ageing (IFA). Dat is volgens het artikel in ‘Zorgzame buurten’ niet vreemd als je weet dat TanteLouise in de verpleeghuiszorg al tien jaar vooruitloopt in dementiezorg.