Zo wordt sporten een stukje leuker

Voor sportarts Michael van der Werve van het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp is het volgens het Leidsch Dagblad een uitgemaakte zaak: hoe ouder je bent, hoe belangrijker sport en bewegen worden.

De 73-jarige Leiderdorper Henk van Driel ontwikkelde zich van een fanatieke marathonloper tot een allround (hard)looptrainer met onder meer wandelen, vitality-training, Nordic Walking en zaalsporten in zijn pakket. Zijn geheim om leeftijdsgenoten te prikkelen: “Haal bij oudere sporters het kind naar boven.”

De sportarts en de looptrainer geven in het Leidsch Dagblad vijf tips om het sporten een stukje leuker te maken.

1. Zorg voor stabiliteit

Een valkuil voor oudere sporters is de val, waardoor zij lang uit de roulatie kunnen raken. Daarom begint Van Driel altijd met stabiliteitsoefeningen. “Pas als je de balansoefeningen beheerst, heeft krachttraining zin. Ook daarvoor geldt, dat het technisch uitvoerbaar moet zijn.”

2. Beweeg spelenderwijs

Het spelelement helpt om mensen tot beweging te prikkelen. Afwisseling heeft Van Driel hoog in het vaandel, qua oefenstof, materialen en omgeving. “Toch ontkom je er niet aan dat je alweer met je armen aan het zwaaien bent, maar hoe erg is dat?”

3. Maak gebruik van hulpmiddelen

Met loopladders, dopjes, stokken, ringen, hoepels en ballen voelt een oefening net weer even anders aan. Van Driel: “Op mijn oude dag ben ik nog met een soundmixer in de weer. Bewegen op muziek geeft mensen een extra kick.”

4. Houd het gezellig en betaalbaar

Gezelligheid kan de drempel om te sporten verlagen. Van Driel: “Voor mijn Nordic Walking groep is de training niet geslaagd zonder koffiestop onderweg. Verder moet sporten mogelijk zijn voor mensen met een smalle beurs. Aan vitality-trainingen in de wijk kun je al meedoen voor twee euro per keer.”

5. Denk ook aan de lange termijn

Sporthaters bedenken allerlei redenen om zich niet te verroeren. Sportarts Van der Werve vindt ook niet alles leuk, vertelt hij in het Leidsch Dagblad. “Oefeningen op een matje beschouw ik als corvee. Maar denkt aan de lange termijn: fit blijven door voldoende te bewegen. Bovendien zijn oefeningen op recept efficiënter dan een pilletje.