Senioren Journaal van maandag 2 mei
Steeds meer betaalde mantelzorg
Steeds meer mantelzorgers maken gebruik van mantelzorgbedrijven, die huishoudelijk werk en gezelschap aanbieden tegen betaling. Mantelzorgers die zich dat niet kunnen veroorloven blijven op de wachtlijst en afhankelijk van de gemeentelijke hulp. Er zijn steeds meer partijen bij die “aanvullende mantelzorg” aanbieden.
Niet automatisch ziek, zwak en misselijk
Na de coronatijd mogen we weer alles, maar ouderen moeten blijven oppassen – zo luidt het devies. Veel 65-plussers hebben elkaar gemist en willen graag van het ‘kwetsbare’ imago af. “Onder alle bevolkingsgroepen zijn er kwetsbare mensen, óók – maar niet per definitie – onder senioren.”
Vanzelfsprekende verzorgde oud dag verdwijnt
Denkt u wel eens aan het einde van uw leven en wie er dan voor u zorgt? Zo nee, begin er dan direct aan! We moeten ons eigen plan maken, zeggen experts in Den Haag: De vanzelfsprekende verzorgde oude dag verdwijnt.
Honderd artsen melding over rijvaardigheid
Zo’n honderd artsen melden zich jaarlijks bij het CBR om aan te geven dat de rijvaardigheid van hun patiënt is verminderd door een aandoening of medicatie. Het betreft volgens het CBR vooral huisartsen die melding doen, aldus Medisch Contact.
Zorg met meer tech en meer familie
De ouderenzorg moet in de toekomst minder zwaar leunen op professionele zorgmedewerkers. Die vormen in de nieuwe visie van de Brabantse ouderenzorgorganisatie Avoord maar één van de drie pijlers die de zorg moeten dragen. De andere twee? Technologie en familie en vrienden.
Oud, maar nog volledig bij de les
Neurowetenschapper Gert Holstege onderzocht de hersenen van de 115-jarige Henny van Andel-Schipper direct na haar overlijden en deed een bijzondere ontdekking: ‘Haar brein leek te functioneren als dat van iemand van een jaar of 60.’
Agressie in verpleeghuizen
Bijna driekwart van de verzorgenden en verpleegkundigen die met ouderen met dementie werken, hebben last van verbaal en fysiek geweld, voortkomend uit ‘onbegrepen gedrag’. Slechts een op de vier medewerkers heeft tijd om dit soort gedrag te doorgronden en te begeleiden.
OV-OpStapDagen
Om ouderen die niet goed weten hoe ze gebruik moeten maken van het openbaar vervoer een handje te helpen, organiseren de Delftse ouderenorganisaties en de gemeente Delft samen de OV-OpStapDagen. AD Haagsche Courant bericht hierover.
Ouderenzorg als een hotel
In de ouderenzorg zijn gastvrijheid en aandacht essentieel, schrijft wetenschapper Edgar Keehnen. En dan moet het gaan om wat ouderen zelf onder gastvrijheid verstaan. ‘Iemand die in de thuiszorg werkt, verleent gastvrijheid in het huis van een ander.’
Gemeentelijke Afdeling Moeilijkdoenerij
Wie bijvoorbeeld een mantelzorgwoning in zijn tuin wil zetten om voor zijn ouders te zorgen, of bestaande woningen wil omvormen tot een kangoeroewoning, stuit in de meeste gemeenten op de Gemeentelijke Afdeling Moeilijkdoenerij. Dat schrijft Jeroen van Wijngaarden, Tweede Kamerlid voor de VVD, in Trouw. Hij wil landelijke afspraken om hier een einde aan te maken. “Liefdevolle zorg voor ouderen heeft tijdelijk morele voorrang op welstandscriteria.”
Wet zorg en dwang thuis bijna niet toegepast
De Wet zorg en dwang wordt volgens ActiZ (brancheorganisatie ouderenzorg) nog bijna niet toegepast in de thuissituatie omdat er te veel onduidelijkheden zijn. “Het vraagt om samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals in de wijk die nog niet altijd vanzelfsprekend is en soms maar moeizaam of zelfs niet tot stand komt.”
Prijs belangrijker dan preventie
Zorgverzekeraars hebben steeds meer aandacht voor preventieve zorg en kunnen zich hier ook op onderscheiden. Hun inspanningen voor preventieve zorg spelen echter bij de keuze van verzekerden voor een zorgverzekering nagenoeg geen rol. Prijs blijft met afstand de belangrijkste reden om voor een andere verzekering te kiezen.
Is alzheimer genetisch, erfelijk of familiair?
Een recent onderzoek in Nature stelt dat 60 tot 80% van het risico op alzheimer is te verklaren door onze genen. Hoe kan dat? Hoe kan ons erfelijk materiaal zo belangrijk zijn, als de ziekte meestal niet erfelijk is? Dat ligt vooral aan een stukje spraakverwarring, aldus Alzheimer Nederland.