Denk en praat nú over de laatste fase

Denkt u wel eens aan het einde van uw leven en wie er dan voor u zorgt? Zo nee, begin er dan direct aan! We moeten ons eigen plan maken, zeggen experts in AD Haagsche Courant. De vanzelfsprekende verzorgde oude dag verdwijnt.

Nu al plannen maken over waar je woont en wie je om je heen hebt als je straks ‘op leeftijd bent’ – of voor je ouders – zou volgens bestuurder  Evert de Glint van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) voor iedereen een topprioriteit moeten zijn.

Er komt iets pittigs op ons af

Er zijn andere vormen van steun nodig in de laatste fase van ons leven en daarin moeten we volgens WZH allemaal ons aandeel pakken. WZH-bestuurder Patricia Huijbregts : “We denken in het algemeen te makkelijk en te licht dat het wel goed komt, maar er komt wel iets pittigs op ons af. Als u vraagt of er straks de juiste zorg is die nodig is, is ‘nee’ een realistisch antwoord.”

Beter af met extra hulp thuis

Opvallend vaak is het sociale vangnet van kinderen, familie en vrienden niet zo stevig en vanzelfsprekend, constateert Leonie van Meer, internist en gespecialiseerd in ouderengeneeskunde bij ziekenhuiskoepel HMC, in AD Haagsche Courant. Samen met een ouderenspecialist uit de verpleeghuiszorg beoordelen Van Meer en collega’s wat het beste is voor een op de Spoedeisende Hulp binnengebrachte oudere patiënt die na een korte check fysiek of mentaal kwetsbaar blijkt te zijn. Dat kán een opname zijn in het ziekenhuis, maar vaak ook niet. “Dan zijn mensen beter af met extra hulp thuis, waar de poes vertrouwenwekkend rondloopt”, zegt Monica van Eijk, ouderenspecialist in het verpleeghuis.

Sterk steunsysteem om je heen

Het is complex, beseffen Van Meer en Van Eijk, die ook op het standpunt staan dat het allemaal begint met zelf nadenken over je situatie straks. Zowel over wat zij het ‘sterke steunsysteem om je heen’ noemen als over je sterfelijkheid.