Voer het debat over voltooid leven

“Ik wil absoluut niet op een IC sterven. Het lijkt mij afschuwelijk. En ik wil ook niet worden gereanimeerd, mede omdat je dan op een IC komt. Het lijkt me prachtig om dood neer te vallen en dat is het dan.” Dat zegt hoofd-IC Peter van der Voort van het UMC Groningen in Zorgvisie.

“Ik zeg wel eens: je wilt je ergste vijand nog geen IC-behandeling aandoen. Ik hoef ook niet per se 80 of 90 te worden. Ik heb een prachtig leven en als dat ophoudt is dat oké.”

Debat helpt onze samenleving

De IC-baas zit nu ruim twee jaar voor D66 in de Eerste Kamer. Misschien gaan in deze regeerperiode wel besluiten vallen over ethische kwesties. Voor Van der Voort ligt het onderwerp ‘voltooid leven’ dicht bij zijn dagelijkse praktijk in Groningen. “Laten we dat debat voeren. Dat helpt onze samenleving. Je hebt patiënten die hoe dan ook strijdend ten onder willen gaan. Dat kan – dat begrijp ik heel goed.”

Passend voor de patiënt

Een gesprek over zinvol leven blijkt vrijwel altijd goed te voeren, zegt Van der Voort in Zorgvisie. “Het zou ons als IC-professionals heel erg helpen als we in de politiek openlijk het debat hierover voeren en de mogelijkheden vergroten. Dan kun je nog meer betekenen voor je patiënt en zijn familie, vaker besluiten nemen die passend zijn voor de patiënt. Ook als het besluit ingrijpend is.”