Hoe regelen we onze digitale erfenis

Met jaarlijks 150.000 overlijdens ontstaan bijna evenveel digitale nalatenschappen, want 89 procent van ons zit dagelijks op sociale media en slaat in clouds foto’s, e-mails, andere belangrijke data en misschien cryptomunten op.

Dikwijls is dit een grote zorg voor nabestaanden, aldus een artikel in het Noordhollands Dagblad. En een sociaal dilemma: wie mag na je dood alles zien wat je op sociale media deed? Verschillende grote techbedrijven geven hun gebruikers de mogelijkheid om het beheer over een account na overlijden enigszins te regelen, maar eenduidigheid is er niet.

Gering bewustzijn

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken komt naar voren dat er bij internetgebruikers een gering bewustzijn leeft over wat er na hun overlijden met hun accounts moet gebeuren en dat ze daarom ook niks regelen.

Wel of niet overheidsregels

Op steeds meer websites is volgens het Noordhollands Dagblad informatie over digitale nalatenschappen te vinden en er zijn inmiddels bedrijven die nabestaanden behulpzaam kunnen zijn bij het ontsluiten van gegevensdragers als mobieltjes en laptops. Vorig jaar liet toenmalig minister Ollongren de Tweede Kamer weten dat het nog te vroeg is voor antwoord op de vraag of en welke overheidsregels wenselijk zijn.

Lastig dilemma

Bij ZDG, een landelijke dienstverlener in de uitvaartbranche in Houten, zijn ze veel tijd kwijt met het ontsluiten van gegevensdragers als telefoons, tablets en laptops van overledenen – iets wat vaak tijdrovend is maar doorgaans steeds beter lukt. Ook steken ze veel energie in voorlichting, in bewustwording om te voorkomen dat nabestaanden voor het lastige dilemma komen te staan: moet of wil ik wel weten wat mijn overleden familielid online allemaal deed?