Senioren Journaal van vrijdag 4 oktober

Senioren als levende billboards

Op vier locaties in Noord-Holland Noord zaten gisteren senioren in bushokjes, als levende billboards. Hiermee vroegen ze letterlijk aan jongeren die voorbij liepen, of ze zin hebben om bij zorgorganisatie Omring te komen werken.

Vraag je buurvrouw eens mee naar de markt

Bijna een derde van de ouderen wil meer sociaal contact. 44 procent van de sterk eenzame ouderen denkt dat simpelweg meegevraagd worden naar een activiteit zou helpen om meer in contact te komen met anderen.

Lees, denk, praat en beslis erover!

‘Vitaal in Venlo’ is het motto van een gemeentelijke campagne voor 55+’ers en mantelzorgers, met als belangrijk aandachtspunt: langer zelfstandig wonen. ‘Lees erover, denk erover, praat erover en beslis erover!’

Gemeenten, doe ook wat aan de openbare weg

Zo’n 20.000 voetgangers (merendeel 60+) moeten per jaar naar de spoedeisende hulp, omdat ze op straat struikelen. Mooi dat gemeenten geld krijgen voor valpreventie, maar ze kunnen zelf ook meer doen: aan de kwaliteit van de openbare weg.

Laten we werk met plezier zien vol te houden

‘Iedereen moet zich verantwoordelijk gaan voelen voor het volhouden van een werkend leven tot 67-jarige leeftijd.’ Met plezier blijven werken en niet te vroeg worden afgeschreven dragen bij aan een gezonde oude dag.

Univé en HANNN: Vitaal Verder

Univé (verzekeraar) en HANNN (Healthy Ageing Network Northern Netherlands) gaan zich samen inzetten voor meer gezonde en vitale jaren voor de leden (en niet leden) van Univé.

Wachten op gereguleerd stervensmiddel

‘Idealiter komt er een door de overheid gereguleerd stervensmiddel’, zegt de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde NVVE. ‘Maar zolang dat er niet is, zullen er telkens manieren zoals de Sarco opduiken.’

Nieuwe woonvorm bij monumentale boerderij

Er zijn in Gendringen plannen voor een geclusterde woonvoorziening voor senioren, zowel met als zonder zorgbehoefte. Het gaat om 18 levensloopbestendige woningen rondom een monumentale boerderij, inclusief een gezamenlijke ruimte.

AOW’ers worden nu hard geraakt

‘Nu de inflatie een recordhoogte heeft bereikt en de meeste werknemers 5 tot 11 procent meer loon krijgen, mogen wij, de AOW’ers, op een houtje bijten.’ Moeten AOW’ers ook de A12 blokkeren en hoe worden ze dan behandeld?

Hoe is het leven geleefd, wie is deze mens

‘Specialisten ouderengeneeskunde voegen leven aan de dagen toe, juist in de laatste fase van het leven’, zegt de voorzitter van deze artsen. ‘Door uit te vragen wat voor iemand belangrijk is; hoe het leven is geleefd. Wie is deze mens?’

Ad (80) werkt nog dagelijks in zijn fitnesscentrum

De 80-jarige Ad Kragtwijk werkt nog 7 dagen per week in zijn eigen fitnesscentrum in Biddinghuizen. Dat hij erg actief is komt volgens hem door een combinatie van de genen, proberen om gezond te leven en trainingen.

Kleine aanraking wereld van verschil

Een kleine aanraking kan voor ouderen met dementie een wereld van verschil maken, aldus stichting massagevoordezorg.nl. ‘Sluit je aan bij onze geweldige missie en leer hoe je met hand-onderarmmassages ontspanning en vreugde kunt brengen.’

Afscheid zonder spijt, overlijden-doe-boek

Over je uitvaartwensen moet je praten, vindt uitvaart- en stervensbegeleider Pauline van der Wees. Daarom maakte ze een ‘overlijden-doe-boek’, getiteld Afscheid zonder spijt.