Senioren Journaal van vrijdag 27 september

Stille Generatie glijdt in stilte weg

Tijdens de wederopbouw legde de generatie geboren tussen 1925 en1940 de basis voor de welvaart van Nederland: bescheiden, harde werkers, sober, plichtsgetrouw, gelovig en betrokken bij de samenleving.

Ontgrijzing nodig – hup ouderen, naar de zon!

‘Nederland heeft een demografisch en ruimtelijk probleem. Een vrijwillige ontgrijzing zou helemaal niet zo’n gek idee zijn.’ De Cariben kunnen best eens uitkomst bieden. ‘Ga, lieve ouderen, en geniet! Doe het voor het vaderland.’

Pensioenbedrag ineens, toeslag kwijt?

Een Tweede Kamermeerderheid maakt zich grote zorgen over mensen die toeslagen kunnen kwijtraken als zij een groot pensioenbedrag ineens opnemen. Het wetsvoorstel aanpassen blijkt niet eenvoudig.

Ouderdom interesseert niemand

‘De echt oude mensen vormen een politieke categorie die niet als categorie gezien wordt. Dit is een economisch, sociaal, politiek en moreel probleem’, zegt een Franse schrijver. Over ouderdom is te weinig nagedacht.

Bouw eerste Knarrenhof Noord-Holland

Op 1 oktober wordt officieel het startsein gegeven voor de bouw van het eerste Knarrenhof in Noord-Holland in Obdam. Alle 26 woningen, in prijs variërend van 280.000 tot bijna 400.000 euro, zijn intussen verkocht.

Herontdek je brein: blijf fit en actief

‘Tijdens het programma ‘Herontdek je brein’ ontdekt u in acht weken wat u zélf kunt doen om fit en actief te blijven.’ De bijeenkomsten zijn volgens de gemeente Hoorn niet alleen informatief, maar ook gericht op plezier en verbinding.

Eenzaamheid slecht voor gezondheid

Het welbevinden van ouderen staat of valt met sociale contacten, gezond eten, beweging en activiteiten. En eenzaamheid bij ouderen leidt tot allerlei fysieke problemen. ‘Gelukkig is er wel iets te doen aan deze ongezonde eenzaamheid.’

Oud Goud vol levenservaring

TV Rijnmond besteedt wekelijks aandacht aan bijzondere ouderen. ‘Het programma Oud Goud laat zien dat er goud zit in levenservaring. Rijdend in een klassieke auto door Rotterdam praten ouderen over bijzondere momenten uit hun leven.’

Pensioenfonds moet zakelijk en saai zijn

Pensioenfondsen moeten hun beleggingsbeleid niet laten bepalen door de deelnemers, zegt  een VVD-Kamerlid. Een pensioenfonds heeft maar één doel: een koopkrachtig pensioen opbouwen.

Hoe kom je tot Vitale Wijk

In Den Hoorn (ZH) wordt –met twee buurmannen als initiatiefnemers- gewerkt aan ‘Vitale Wijk, zorg in de toekomst’. Er wordt ook gekeken naar succesfactoren elders in het land. ‘We gaan niet zelf onnodig het wiel uitvinden.’

Oma’s Soep samenwerking met restaurants

In het kader van de Week tegen Eenzaamheid tot 2 oktober, zoekt Oma’s Soep de samenwerking op met restaurants. In een groot aantal restaurants in Nederland zet Oma’s Soep de strijd tegen eenzaamheid extra kracht bij.

Inspectie wil betere hygiëne in verpleeghuizen

Verpleeghuizen moeten de hygiëne verbeteren, vindt de Inspectie Gezondheidszorg. Bijvoorbeeld de controle van de houdbaarheid van desinfecterende middelen en mondkapjes moet beter. Ook moeten de schoonmaakregels duidelijker.