Vragen rond oversterfte nog niet opgelost

Tijdens de coronapandemie overleden meer mensen dan gebruikelijk, maar waaraan precies? En wat is de rol van de vaccinatie daarin? Die geladen vragen blijken volgens dagblad Trouw een wespennest voor onderzoekers. Nivel, onderzoeksinstituut in de zorg, presenteerde een onderzoek dat belangrijke vragen moest beantwoorden, maar zit nu met de scherven.

Het onderzoeksinstituut bracht op 2 september een rapport uit over de over- en ondersterfte, zeg maar de verschillen in overlijdensrisico tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Conclusie was dat gevaccineerde mensen een veel kleinere kans liepen te overlijden tijdens de pandemie, schrijft Trouw.

Fouten gemaakt

Het instituut kreeg vervolgens inhoudelijke kritiek, en erkende vorige week dat er fouten zijn gemaakt. Nivel wil het rapport aanpassen ‘op punten’, maar wil vooralsnog niet aangeven welke punten dat zijn. De gang van zaken voedt volgens Trouw het wantrouwen dat vooral op sociale media en in blogs wordt geuit. Dat wantrouwen richt zich onder meer op de vraag of er nog veel meer mensen overleden als gevolg van vaccinatieschade dan tot nu toe bekend is gemaakt.

Wetenschappers

Wetenschappers worstelen met de oversterftevraag,aldus Trouw. Het is drie jaar geleden dat de Tweede Kamer de regering vroeg om zo snel mogelijk onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te doen naar de oversterfte in coronajaren. Meerdere onderzoeken werden uitgezet door onderzoeksfinancier in de zorg ZonMW, onder meer dit onderzoek door het Nivel.

Vergrootglas

De komende tijd zijn ook andere onderzoeksresultaten van ZonMW-studies te verwachten. Ook die zullen weer onder een vergrootglas liggen. Het ingewikkelde aan het onderzoeken van oversterfte is dat het definitieve antwoord er waarschijnlijk nooit komt. Het is duidelijk dat oversterfte werd veroorzaakt door een ingewikkeld samenspel van verschillende oorzaken. Het virus zelf, uitgestelde zorg, het daaropvolgende zorginfarct, de negatieve gevolgen van lockdowns, het speelt allemaal mee, aldus Trouw.