Senioren Journaal van woensdag 25 september

Gemeenten gemiddeld een 6,4

Ouderen geven hun gemeente gemiddeld een 6,4 voor de inzet voor senioren. Vanwege het gebrek aan levensloopbestendige woningen krijgen veel gemeenten een onvoldoende, blijkt uit een peiling van Vereniging Eigen Huis. Oldenzaal is de seniorvriendelijkste gemeente.

Andere kijk op dementie: De Mens Zien

De gemeente Amstelveen heeft een boekje gepresenteerd, met ‘een andere kijk op dementie’, getiteld De Mens Zien. Het gaat om verhalen van mensen met dementie, hun mantelzorgers en (zorg) professionals in Amstelveen: Uitgaan van wat nog wél kan.

Meedoen aan FNV-verkiezingen

‘Het is tijd om je stem te laten horen en je kandidaat te stellen voor de sectorraadsverkiezingen’, aldus een oproep van FNV Senioren. Het gaat over Zorg & Wonen, Pensioen, Klimaat, Internationale Zaken & Solidariteit en Meedoen & Participatie.

KBO Zuid Holland Energie

In samenwerking met Energiebesteding BV is KBO Zuid-Holland Energie opgezet. ‘Wij zorgen niet alleen voor een structureel scherp tarief, maar wij staan ook garant voor een uitstekende klantenservice’.

Rocken na je 70e? Het kan!

De 32 enthousiaste leden van senioren rockkoor My Generation gaan hun grootste optreden ooit beleven: het openen van het Zwarte Cross festival, een van de grootste muziekfestivals van Nederland. De EO maakte een documentaire over het koor.

Beweging in gesprekken vroegpensioen

De minister van Sociale Zaken wil de onderhandelingen over het vroegpensioen hervatten. De FNV dreigde dinsdag nog met nieuwe stakingen, maar staat nu open voor een ‘verhelderend gesprek’.

Iedere 75-plusser heeft vorm van staar

Staar ontwikkelt zich traag. ‘Je kunt ook wachten met een operatie tot het zicht zo ver afneemt dat je er echt hinder van ondervindt’, zeggen de oogartsen.

Mantelzorgers steeds meer onder druk

Meer dan de helft van de mantelzorgers zorgt zeven dagen per week voor hun naasten. Veel mantelzorgers die zorgen voor mensen met dementie denken deze zorg korter dan een jaar vol te kunnen houden.

Fatbike met zijspan

Om iets te doen tegen de eenzaamheid onder senioren is er in Utrecht nu de fatbike met zijspan. Onderweg kan hij worden omgetoverd tot een tweezitsbankje.

Vaccinatieprogramma mét gordelroosvaccin

Deze week vindt in de Tweede Kamer een technisch debat plaats over het vaccinatiebeleid (kinkhoest). Senioren Netwerk Nederland pleit voor een Rijksvaccinatieprogramma voor 60-plussers mét het gordelroosvaccin.

LAT: Langer Actief Thuis

‘We gaan uit van de mogelijkheden van de ouderen en bieden begeleiding om deze zo goed mogelijk te benutten.’ Dat is het uitgangspunt van het programma Langer Actief Thuis (LAT), gebaseerd op de principes van ‘reablement’.

55+ers gratis naar musea

Vanwege Internationale Dag van de Ouderen kunnen Heerlenaren van 55 jaar en ouder op 5 en 6 oktober gratis naar drie musea in de stad. ‘Ouderen moeten kunnen genieten van al het moois dat onze stad te bieden heeft. Er valt zoveel te ontdekken.’