Senioren Journaal van maandag 16 september
Roman om te prikkelen tot nadenken en debat
‘De Nederlandse regering heeft de ‘Wet verplichte levensbeëindiging’ ingevoerd, een maatregel die ouderen verplicht hun leven te beëindigen na hun 85e.’ Tinie Kardol schreef de roman De Staatsinjectie ‘om te prikkelen tot nadenken en debat over de positie van ouderen in onze samenleving’.
Veel ouderen wonen graag dicht bij elkaar
‘We moeten het bejaardenhuis van de jaren zeventig niet romantiseren, maar er zaten ook aspecten aan die we nu weer goed kunnen gebruiken.’ Het idee bijvoorbeeld dat veel ouderen graag dicht bij elkaar wonen om er samen iets van te maken.
Leeftijdsgrens mag bij leningen
Mag een bank een hypotheek of andere lening weigeren als een klant boven een bepaalde leeftijd is? Ja, dat mag zonder meer oordeelt het klachteninstituut: Leeftijdsdiscriminatie is niet verboden bij het aanbieden van goederen en diensten.
Gezamenlijk huis met toezicht in de nacht
De bedoeling is volgens het regeerprogramma dat er in 2030 in totaal 290 duizend ouderenwoningen bij zijn gekomen. Eventuele terugkeer van het verzorgingshuis (als ‘gezamenlijk huis met toezicht in de nacht’) moet nog doorgerekend worden.
Erfenis van drie ton heel normaal
Ouderen gaan de komende jaren een gigantische berg geld nalaten. Zelf hebben ze vaak weinig aan hun vermogen: veel mensen zijn rijk in stenen en arm in geld. Intussen zijn er ook veel 65-plussers die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen.
Scootmobiel gevaarlijkste vervoersmiddel
In Nederland is de scootmobiel het vervoersmiddel met het grootste aantal doden per gebruiker en dat aantal stijgt ook nog eens. De scootmobiel zou verplicht moeten worden uitgerust met een ‘actieve rem’.
Gepensioneerden plus 0,6 procent
Uit de Miljoenennota-stukken blijkt een plus van 0,6 procent voor gepensioneerden. De Seniorencoalitie constateert naar aanleiding van het regeerprogramma dat ouderen in reële termen steeds minder geld te besteden hebben.
Hospices: tijd om taboes doorbreken
‘Hospices zijn een mooi voorbeeld van omzien naar elkaar, gemeenschapszin, solidariteit en lokaal burgerinitiatief.’ De komst van nieuwe hospices als kans om ‘als samenleving sterker en meer verbonden te worden’.
Geef basisinkomen van 1000 euro na 65e
‘Geef gewoon iedereen die werkt vanaf zijn 65e jaar tot aan zijn AOW een basisinkomen van 1000 euro per maand per persoon.’ Pleidooi om de problemen rond het vroegpensioen simpel op te lossen.
Een woonhuis is geen verpleeghuis
Verpleegzorg aan huis wordt steeds meer de normale gang van zaken. Maar ingewikkeld is dat wel. “De wet schrijft voor dat iemand 24 uur per dag zorg en toezicht krijgt, maar dat is niet te doen als iemand thuis woont.”
Bezuinigingen ouderenzorg geschrapt
Het kabinet schrapt voor volgend jaar ruim 600 miljoen van de politiek omstreden bezuinigingen op de ouderenzorg. Voor de jaren na 2025 staan de bezuinigingen nog wel gewoon ingepland.