Verlies van dierbare versnelt veroudering

Een dierbare verliezen kan de biologische veroudering versnellen, blijkt volgens NRC uit een langjarige Amerikaanse studie die kinderen volgt tot in volwassenheid.

Mensen die een ouder, partner, broer, zus of kind verloren, hadden in hun dna tekenen van een hogere biologische leeftijd dan mensen met dezelfde kalenderleeftijd die geen verlies hadden geleden. Bij mensen die twee of meer naasten hadden verloren was de biologische leeftijd nog hoger. Het verband met veroudering was minder sterk bij mensen die als kind of jongere iemand hadden verloren. De onderzoekers vermelden volgens NRC niet hoeveel maanden of jaren de deelnemers biologisch gezien ouder werden.

Geldgebrek en stress

Dat het verlies van een dierbare samenhangt met langdurige gezondheidsproblemen is bekend. Het kan leiden tot psychische of cognitieve problemen, een hoger risico op hartziekten en een korter leven. De slechtere gezondheid zou kunnen komen doordat na de dood van het familielid de omstandigheden verslechteren, bijvoorbeeld door geldgebrek, maar ook door de psychische stress zelf. De onderzoekers opperen volgens NRC dat al deze factoren bijdragen aan versnelde veroudering. Dat dit bij deze mensen tot ziekte of vroegtijdig overlijden heeft geleid, is niet onderzocht.

.