Senioren Journaal van maandag 15 januari
Ouderen onmisbaar, maar niet gehoord
Oproep om de enorme inzet van ouderen beter te respecteren: Vertaal je de inzet van ouderen financieel, dan is Nederland failliet. “Ouderen worden alleen maar als een grote last worden beschouwd, terwijl ze onmisbaar zijn. We worden niet gehoord.”
Enorm verschil tussen 50+ en 70+
Het verschil in behoeften en mogelijkheden tussen 50-plussers en 70-plussers is enorm: “Het moet maar eens klaar zijn met de imagovormende 50-pluspas en 50-plusbeurs, waar het aanbod voor de meeste 50-plussers totaal oninteressant is.”
Wmo als tweede toeslagenaffaire
Hoe een dominee in verzet kwam tegen de manier waarop de Enschede –en andere gemeenten- de Wmo uitvoert. “We hebben het hier over honderden miljoenen! Schrik niet! We hebben hier een tweede toeslagenaffaire!” Komt er een stichtingsclaim?
Liever bij oma schoonmaken dan vakken vullen
“Met een persoonsgebonden budget kan een deel van de ouderen zelf een hulp zoeken en betalen.” Gemeenten zouden daar meer ruimte voor moeten bieden om de wachtlijsten voor huishoudelijke hulp op te lossen.
Handje helpen met hypotheek
Je hypotheek verhogen om je dochter te helpen met het kopen van een huis. “Dat wordt tegenwoordig steeds moeilijker voor jongeren. Ik ben heel blij dat we dat voor haar hebben kunnen doen, maar ik vind het wel een kwalijke zaak dat een eigen huis kopen zo lastig is.”
Het betuttelen van ouderen moet stoppen
Advies van een 100-jarige aan politici: Bepaal niet hoe ouderen moeten wonen, maar vraag je af: wat willen ouderen zelf? Geef ze inspraak en verantwoordelijkheid. ‘Ik wil zelf wil kunnen bepalen wat ik eet.’
Geen geld om eigen huis te isoleren
Ouderen die van een klein pensioen moeten rondkomen en die in oude, slecht geïsoleerde huizen wonen,hebben het geld vaak niet om de nodige investeringen te doen. “Terwijl juist zij in huizen wonen die energie slurpen.”
Leeftijd weg laten op je cv
“Voel je als oudere vrij om niet over je leeftijd te beginnen.” Advies is niet te reageren op vacatures, te onderzoeken waar je de grootste meerwaarde hebt en in netwerkgesprekken je vakmanschap te laten blijken.
Meer informele zorg nodig
Buurtzorg en vijftien andere aanbieders van wijkverpleging willen de zorg “nog meer vanuit de buurt organiseren en informelere zorg een prominentere rol geven. Zo wordt ook een deel van het personeelstekort opgelost.”
Veel mensen vinden verzorgingshuis juist heerlijk
Zelf moet hij er niet aan denken om er te wonen, toch houdt hij een vurig pleidooi voor de terugkeer van de verzorgingshuizen. Voormalig directeur van een bejaardenhuis Ton Koot (78): “Een grote groep mensen vindt zo’n setting juist heerlijk.”