Wmo als tweede toeslagenaffaire

Jan Veldhuizen is dominee, maar verdiende zijn sporen in het bedrijfsleven. Nu strijdt hij voor mensen die in zijn ogen te weinig thuiszorg krijgen. Hij kwam volgens Trouw in verzet tegen de manier waarop de gemeente Enschede de Wmo uitvoert. Volgens Veldhuizen (66) heeft de gemeente sinds de invoering van de Wmo in 2015 met een truc miljoenen bezuinigd op de huishoudelijke hulp van kwetsbare inwoners. Die truc is de belofte van een ‘schoon en leefbaar huis’.

Naar hartenlust schrappen

Bij een hulpovereenkomst met die naam krijgt een hulpbehoevende burger geen hulp meer toegewezen in een concreet aantal uren per week, alleen nog in dat niet nader gespecificeerde, smetteloze resultaat. In deze opzet kunnen gemeentes naar hartenlust schrappen in de toegezegde zorg – die is in veel gevallen gehalveerd, zegt Veldhuizen in Trouw – zonder dat er een haan naar kraait. Het huis is toch schoon en leefbaar?

Gemeente oneens

Veldhuizen bestookt de gemeente Enschede al acht jaar met bezwaren en bereid zich met zijn Diaconaal Platform Enschede, een samenwerkingsverband van kerken, voor op juridische stappen. De gemeente Enschede laat desgevraagd weten het niet met de dominee eens te zijn. Volgens een woordvoerder krijgen alle ontvangers van thuiszorg per 2024 een nieuwe beschikking waarop het aantal uren staat vermeld.

Honderden miljoenen

Veldhuizen zegt in Trouw: “In Enschede alleen al is in acht jaar op een illegale manier 22 miljoen euro bezuinigd op de meest kwetsbare inwoners. Die zijn vaak oud, ziek of gehandicapt, en weten niet hoe ze voor zichzelf moeten opkomen. En dit speelt niet alleen hier, maar in 30 procent van de Nederlandse gemeenten, zoals we van het ministerie van VWS vernamen. We hebben het hier over honderden miljoenen! Schrik niet! We hebben hier een tweede toeslagenaffaire!”

Stichtingsclaim

“Die afgepakte uren vertegenwoordigen geld, ongeveer 22 miljoen euro, heeft onze Wmo-specialist uitgerekend. Die kun je terugvorderen via een zogenaamde stichtingsclaim. Het is ingewikkeld, maar het kan. Rond 6700 mensen zijn verkeerd behandeld. Wie klaagde, kreeg gelijk, terwijl de gemeente wist dat dezelfde klacht in de 6699 andere gevallen ook opging. We onderzoeken de kansen van zo’n stichtingsclaim.”