Een woning als stilleven
Na de dood van zijn ouders hield Henk Sloëtjes hun huis, een doodgewoon rijtjeshuis in het Hilversumse Zeeheldenkwartier, precies zoals het was. Het is volgens NRC een tijdscapsule van hoe een middenklassegezin een halve eeuw leefde. En vanaf nu te bezoeken.
Henk Sloëtjes ontpopte zich als hoeder en conservator van zijn ouderlijk huis. Zijn ouders gooiden niks weg. Alles zette en legde hij precies zo terug als hij het vond. Een woning als stilleven.
Hendrick de Keyser Monumenten
Na zijn overlijden liet hij huis en inboedel na aan Hendrick de Keyser Monumenten. In zijn testament bepaalde hij dat woning en interieur zo goed mogelijk in stand moeten worden gehouden. Ook sprak hij de wens uit dat de woning voor publiek wordt opengesteld.
Zorgzaam omgaan met spullen
Dit huis houdt volgens NRC bezoekers een spiegel voor: Het laat zien hoe zorgzaam en respectvol de bewoners omgingen met hun spullen. Elk object was het waard met liefde te worden behandeld en onderhouden, desnoods gerepareerd. Als aanklacht tegen de consumptie- en wegwerpmaatschappij, zo kun je dit huis ook zien.
Blinkend broodrooster uit 1955
Ooit was er een tijd, niet eens zo lang geleden, dat spullen werden gemaakt om een leven lang mee te gaan. Dat laat dit huis zien. De oorspronkelijke namaak-Bruynzeelkeuken met zijn geblokte gootsteen en zijn ingebouwde houten broodplank voldeed tot de allerlaatste maaltijd die er werd bereid. Net zoals het driepitsgasstel en de broodrooster uit 1955 die nog altijd blinkt.
Tomado-rekje
Dit huis herinnert volgens NRC aan patronen, gebruiken, gebruiksvoorwerpen en woorden die in onbruik zijn geraakt. Telefoonklapper, platenkoffer, gemberpot, mattenklopper, hoedendoos, Tomado-rekje, kruikenzak, po.
Toegankelijk voor publiek
Huis Sloëtjes is sinds 20 oktober toegankelijk voor publiek, zij het beperkt: alleen op vrijdag en zaterdag, voor maximaal vijf personen per keer. Een bezoek duurt een uur. Belangstellenden kunnen kiezen uit vijf tours, aan de hand van gidsjes met tekst en foto’s.