Premiestijging minder dan kabinet dacht

De premies voor de basisverzekering voor de zorg stijgen minder dan verwacht, meldt de NOS. Het kabinet hield op Prinsjesdag rekening met een stijging van 12 euro per maand, maar het blijkt mee te vallen. Bij de grote vier verzekeraars stijgen de premies tussen de 5 en de 8,50 euro.Basisverzekering van de vier grootste verzekeraars in 2024: Zilveren Kruis 147,45 euro; VGZ 146,95 euro; Menzis 146,75 euro; CZ 145,85 euro.

Dit jaar meer marge gemaakt

Gezondheidseconoom Xander Koolman van de Vrije Universiteit heeft volgen de NOS wel een verklaring voor de meevaller, Hij denkt dat de premies van dit jaar achteraf gezien hoger waren dan nodig. “Dus met andere woorden, de verzekeraars hebben meer marge gemaakt dan ze hadden verwacht en dat betekent dat de premies dit jaar minder hoeven te stijgen.”

Stijging loonkosten

Ondanks die meevaller gaan de premies wel omhoog. De belangrijkste oorzaak is de stijging van de loonkosten. Zorgpersoneel kreeg er in oktober 5 procent bij en volgend jaar nog eens twee keer 5 procent extra. De arbeidskosten vormen het grootste deel van de zorgkosten, zegt Koolman.