‘Ouderen betalen al jaren te veel zorgpremie’

Kiezen voor een verzekeraar bij wie je je vertrouwd voelt? Vooral 65-plussers baseren hun keuze voor een zorgverzekering op een specifieke verzekeraar. Deze groep blijft vaak langer dan 10 jaar bij dezelfde zorgverzekeraar.

Volgens consumentenadviseur Pricewise betekent dit een onnodig hoge premie. De meeste Nederlanders betaalden in 2020 € 110,- tot € 130,- per maand aan zorgpremie. Ouderen zitten daar met een premie van gemiddeld meer dan € 150,- per maand ver boven. Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, zegt dat dit grotendeels wordt veroorzaakt door de loyaliteit aan hun verzekeraar. Hierdoor kijken ze niet of het voordeliger is om over te stappen.

Grote verschillen

“Veel mensen, met name ouderen, stappen niet of zelden over van zorgverzekeraar uit angst om onderverzekerd te zijn. “Natuurlijk hebben ouderen ook vaak meer zorg nodig en zijn ze daarom vaker aanvullend verzekerd, maar de verschillen in premie zijn te groot om enkel verklaard te worden door een hogere dekking. “

Hogere premie

Verzekeraars verhogen jaarlijks de premie en veranderen vaak dekkingen en polisvoorwaarden. “De premie wordt dus steeds hoger, maar de verzekering blijft niet hetzelfde. Het is dus heel goed mogelijk dat de verzekering die je tien jaar geleden afsloot niet meer bij je past.”

Passende dekking

Volgens Löwik zou een passende dekking altijd op nummer één moeten staan bij de (her)overweging van de zorgverzekering. “Met een passende dekking ben je uiteindelijk goedkoper uit, omdat de kans groot is dat je anders voor onverwachte zorgkosten komt te staan of juist te veel betaalt voor zorg die je niet nodig hebt.”