Zorgbuurthuis tegen eenzaamheid

Een kleinschalige woonplek waar ouderen zelfstandig wonen, de buurt betrokken is en zorg is voor wie het nodig heeft: dat is het idee van een zorgbuurthuis. Krijgt Nijmegen na Oss ook zo’n woonconcept? SP en GroenLinks ijveren ervoor, meldt dagblad de Gelderlander.  Ze roepen de wethouder op een zorgbuurthuis op te zetten in Nijmegen.

Het is geen ouderwets bejaardentehuis. Het zorgbuurthuis is een veel kleinschaligere woonplek. Ouderen kunnen er samenwonen met hun partner, ook als maar een van hen zorg nodig heeft. Het is de bedoeling dat er een vaste groep zorgpersoneel werkt, dat de bewoners ook kent. Buurtgenoten kunnen vrijwilliger zijn.

Zelfstandigheid

“Het idee is dat ze echt een gemeenschap bouwen. Het fijne aan een zorgbuurthuis is dat mensen in hun eigen omgeving kunnen blijven, en er een vaste ploeg zorgmedewerkers is”, zegt de SP in de Gelderlander. “Het kan eenzaamheid voorkomen. Mensen kunnen er samen activiteiten doen. Het fijne is dat ze hun zelfstandigheid behouden. Belangrijk is dat de partner mee kan.”

Eigen buurt

Het eerste zorgbuurthuis van het land, ’t Hageltje, werd in 2022 in 2022 in Oss geopend en kwam uit de koker van de SP. Er wonen veertien ouderen. Wie er wil wonen, moet zeker 60 jaar zijn, uit de buurt komen en eerst een intake met een wijkverpleegkundige hebben. Kale huur bedraagt 715 euro per maand, exclusief 160 euro servicekosten.

Sociale basis

GroenLinks ziet er veel in. Het credo zo lang mogelijk thuis blijven wonen, is volgens hem ‘doorgeslagen’. “Veel is kapot geïndividualiseerd. Hier draait het om het collectief, om de gemeenschap. Dat is waar we in mijn ogen meer naar toe moeten. De sociale basis wordt ermee versterkt.”