Wmo bijdrage hogere inkomens fors omhoog

Mensen met hogere inkomens gaan over twee jaar fors meer betalen voor huishoudelijke hulp, vervoer of andere diensten die zij inschakelen via de Wet maatschappelijke ondersteuning. De eigen bijdrage wordt inkomensafhankelijk en vervijftienvoudigd voor hoge inkomens, aldus de Volkskrant.

Met het voorstel wil het kabinet de Wmo betaalbaar houden. Het heeft vrijdag in de wekelijkse ministerraad besloten tot de ingreep. Staatssecretaris Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg, PVV) stuurt het wetsvoorstel, dat moet ingaan op 1 januari 2027, binnenkort naar de Tweede Kamer.

‘Pervers’ effect

Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo, waarin ook de zorg voor thuiswonende hulpbehoevenden is geregeld. Sinds 2019 geldt voor alle vormen van Wmo-hulp een eigen bijdrage, op dit moment 21 euro per maand. Het toenmalige kabinet zag een ‘pervers’ effect van de wet over het hoofd, aldus de Volkskrant: veel mensen die toch al hulp kregen via de Wmo, bedankten hun werkster en namen er via de Wmo huishoudelijke hulp bij. Dat kostte ze niets extra’s boven op het bedrag dat ze toch al betaalden.

Laagste inkomen weinig verandering

Het uitgangspunt is volgens de Volkskrant dat voor de laagste inkomens weinig verandert. Alleenstaanden met een inkomen tot circa 24.500 euro per jaar gaan in 2027 niet meer betalen dan de minimale eigen bijdrage van 23,60 euro per maand. Voor meerpersoonshuishoudens ligt die inkomensgrens bij circa 34 duizend euro per jaar. De exacte bedragen worden vastgesteld bij het ingaan van de wet.