Vergrijzing moet je niet negeren

Richard van Zwol zit iets dwars, zo laat hij weten via het AD. Het rapport van zijn staatscommissie vormde de blauwdruk van het kabinet-Schoof, dat hij als formateur zelf in elkaar timmerde. De belangrijke paragraaf vergrijzing is vergeten: hoe bereiden we ons voor op de vergrijzing? Moeten we bijvoorbeeld nog zoveel geld steken in kankerzorg als er behoefte is aan meer zorg dichtbij huis?

Enorme gevolgen

“Het onderwerp migratie staat goed op de agenda”, zegt Van Zwol in het AD. “Maar het rapport van de staatscommissie ging ook over vergrijzing. Dat is niet iets van later, dat is nu al aan de gang. Het aantal ouderen ten opzichte van de werkende bevolking zit over vijftien jaar al op een piek. Daarna blijven we een gemiddeld genomen oudere bevolking hebben dan de afgelopen decennia. En binnen die groep ouderen zijn ook steeds meer 75-plussers. Een dubbele vergrijzing dus. Dat stelt de maatschappij voor een enorme opgave. Het is een verworvenheid dat we langer gezond leven, maar het heeft enorme gevolgen voor Nederland. Daar moeten we ons snel op voorbereiden.”

Woningmarkt en zorg moeten anders

Ten eerste moet de woningmarkt aangepast worden aan de behoefte van de ouder wordende bevolking, zegt Van Zwol in het AD. Ten tweede moeten we het geld anders verdelen in de zorg. We stoppen ontzettend veel geld in de top van de zorg, maar verwaarlozen de basis. Desnoods moet dat maar ten koste gaan van een universitair ziekenhuis. Moeten we er vier hebben in de Randstad?” Er is volgens Van Zwol brede consensus in de politiek dat er iets moet gebeuren. “Als voorzitter van de staatscommissie sprak ik met politiek leiders in de Eerste en Tweede Kamer en ook bij linkse partijen is iedereen ervan doordrongen dat er iets moet gebeuren.”