Training niet gericht op oudere patiënt

Meer eigen regie, minder thuiszorg en ligdagen in het ziekenhuis. Vijf jaar na de start van de Academie Patiënt en Mantelzorger (APM) heeft het Maastricht UMC+ volgens Zorgvisie ruim vierduizend patiënten en mantelzorgers getraind in verpleegtechnische handelingen, e-health of het leven met een chronische ziekte. De volgende stap? Landelijke implementatie.

De Academie voor Patiënt en Mantelzorger (APM) is in het leven geroepen om de eigen regie van patiënten en mantelzorgers te vergroten en de werkdruk en doorstroom in het MUMC+ te verbeteren.

Geen formele zorg over de schutting

MantelzorgNL reageerde aanvankelijk boos op het scholingsplan van MUMC+. “Dit komt hard aan bij mantelzorgers, waarvan velen al overbelast zijn of het dreigen te worden”, aldus de mantelzorgvereniging. APM benadrukt tegenover Zorgvisie dat het programma vrijwillig is en er geen formele zorg over de schutting wordt gegooid. “De focus ligt niet op de oudere patiënt en al overbelaste mantelzorger, maar op jongere patiënten die zoveel mogelijk zelf willen doen. Door deze patiënten te empoweren willen we het gebruik van formele zorg voorkomen en zorgprofessionals in het ziekenhuis en de thuiszorg vrijspelen voor mensen die afhankelijk zijn van formele zorg.”