Straks ook vlees uit de 3D-printer

Peter Nieuwkerk ontwikkelt met Gastronology gezonde, lekkere en aantrekkelijk uitziende voeding voor mensen met kauw- en slikproblemen. De technologie voor het op industriële schaal printen van voeding bleek nog niet te bestaan, aldus het FD. ‘

Na vijf jaar zijn er na eindeloos experimenteren, acht producten in de verkoop: zeven soorten groente en aardappelen. Er wordt gewerkt aan aan recepten voor kip en rundvlees, zodat Gastronology een complete maaltijd kan leveren.

Enthousiast

Gastronology heeft sinds kort de eerste zorginstellingen als klant. Ongeveer vijftig mensen per dag eten nu de wortels en haricots verts van het bedrijf. De eerste reacties zijn enthousiast, zegt Nieuwkerk in het FD: ‘De borden komen leeg terug naar de keuken, dat was voorheen niet zo.’

Prijs nog te hoog

Er is nog veel ruimte voor groei: de productielijn kan het honderdvoudige aan. De prijs per portie is nu nog te hoog, vindt de ondernemer. Een kilo Gastronology-doperwten kost €20, tegen een euro of drie à vier in de supermarkt. Maar ja, zegt Nieuwkerk: ‘Dat is niet te vergelijken. Bij die zak doperwten begint ons werk pas.’