Soms is niet behandelen gewoon beter
Meer behandelen is niet per se beter. Dat stelt vaatchirurg en hoogleraar Lijckle van der Laan (Amphia Ziekenhuis Breda) volgens dagblad BN De Stem. Vooral bij kwetsbare ouderen kan het vermijden van zware ingrepen juist leiden tot een hogere kwaliteit van leven. Maar ons zorgsysteem maakt dat lastig.
‘We moeten af van het idee dat meer zorg automatisch betere zorg betekent”, zegt Van der Laan. ‘Soms is het beter om comfort en kwaliteit van leven voorop te stellen in plaats van koste wat kost te behandelen.’ Van der Laan werd vorig jaar benoemd tot bijzonder hoogleraar passende zorg aan TIAS School for Business & Society in Tilburg, vandaag houdt hij zijn oratie over het belang van passende zorg. Daarbij wordt niet automatisch gekozen voor alle mogelijke medische behandelingen, maar gekeken naar wat echt bijdraagt aan het welzijn van de patiënt.
Geen zware ingrepen
Uit onderzoek, stelt de vaatchirurg van het Amphia Ziekenhuis in BN De Stem, blijkt dat veel oudere patiënten tevredener zijn als in overleg met artsen wordt besloten om het lichaam niet verder te belasten met zware ingrepen. ‘Kwaliteit van leven is belangrijker dan het technisch mogelijk maken van leven.’
Nieuw financieringsmodel
Het huidige zorgsysteem maakt het echter moeilijk om passende zorg te bieden. Ziekenhuizen worden namelijk betaald op basis van het aantal uitgevoerde behandelingen, niet voor het bieden van comfort of het vermijden van ingrepen. Van der Laan pleit volgens BN De Stem daarom voor een nieuw financieringsmodel. ‘Artsen moeten de ruimte krijgen om de beste keuze voor de patiënt te maken, zonder dat dit financieel nadelig uitpakt.
Meer schade dan verbetering
Voor kwetsbare ouderen, die op hoge leeftijd kampen met aandoeningen zoals hartziekten, longaandoeningen, kwaadaardige tumoren of dementie, kan comfort en pijnbestrijding soms belangrijker zijn dan opereren of behandelen. ‘Een operatie of chemotherapie kan bij een oudere patiënt meer schade dan verbetering opleveren. Soms is kiezen voor comfort in plaats van genezing beter.’