Seniorenraden in actie voor behoud ziekenhuis

De Federatie Seniorenraden Parkstad Limburg vreest volgens dagblad de Limburger grote gevolgen als Zuyderland besluit om in 2030 de spoedeisende hulp (SEH) en het beddenhuis (opnames) van Heerlen naar Geleen te verplaatsen.

In een brief vraagt de federatie Zuyderland deze optie van tafel te halen. Vanwege het verplaatsen van oncologie en maag-, darm- en leverziekten naar Geleen schreef de koepelorganisatie voor ouderen in 2015 ook al een protestbrief: ‘Bij de onderhandelingen over de fusie zijn de afspraken dat zowel de vestiging in Heerlen als die in Sittard-Geleen volwaardige ziekenhuizen zouden blijven. Afspraak is afspraak. Wij zijn van mening dat ziekenhuizen rekening moeten houden met de menselijke maat en medische zorg zo kort mogelijk bij de patiĆ«nt verlenen’.

Petitie online en papier

In de regio worden nu papieren petities verspreid, aldus de Limburger. Online is deze 21.500 keer ondertekend. Het doel is onder meer via verzorgingshuizen en huisartspraktijken er zo’n tienduizend papieren handtekeningen bij te krijgen. De petitie is geadresseerd aan Zuyderland, zorgverzekeraars en demissionair minister Ernst Kuipers.