Het sociale verhaal van Grolloo

In Grolloo brengt dorpscoördinator Siny Vink twee dagen in de week bezoekjes aan bewoners, aldus Dagblad van het Noorden. Met in haar binnenzak een lijst van 170 vrijwilligers die een dienst kunnen bewijzen. Voor een autoritje of bij een computerprobleem, bijvoorbeeld.

Toen er in 2017 plannen lagen voor zo’n buurtwerker/zorgcoördinator, wilde de toenmalige zorgwethouder van Aa en Hunze er als ‘proef’ best een zakcentje voor uit trekken, maar hij zei wel: “Als het niks wordt, trekken we na een jaar de stekker eruit.”

Minder naar de huisarts

Het werkte volgens Dagblad van het Noorden als een trein. Een onderzoeker van het Aletta Jacobs Instituut bekeek hoeveel de drie huisartsen in en rond Grolloo werden bezocht en hoe vaak huisartsen in andere dorpen. In Grolloo bleek het aantal tussen 2016 en 2018 stevig teruggelopen, waar dat elders niet gebeurde. Dat leverde volgens die onderzoeker een besparing op van 25.000 euro aan zorgkosten. Daarmee kon de zorgcoördinator worden betaald.

Twaalf appartementen

Het ‘sociale verhaal van Grolloo’ blijft niet bij een zorgcoördinator, vertelt voorzitter Roelof Dilling (72) van het dorpsinitiatief Grolloo Zorgt in Dagblad van het Noorden.

Vanuit het dorp is een groot plan opgezet, waarbij de oude boerderij naast het dorpshuis vanaf 2024 plaats maakt voor twaalf ouderenappartementen. “Voor veel ouderen is de laatste levensfase een worsteling: ze wonen zo fijn, maar het huis en de tuin is te groot. Ze moeten verhuizen, maar willen niet weg. Dat willen wij wegnemen.” Ook de verbouwing van het dorpshuis hoort bij het zorgplan.