Proeftuin slimme zorg Twente

‘Goede Zorg Dichtbij’ is de naam van het initiatief dat ouderen moet helpen thuis te blijven wonen. Pijlers zijn een  leercentrum voor senioren, extra tijdelijke verblijfscapaciteit en een geriatrisch expertisecentrum.

De polikliniek van het MST in Oldenzaal moet volgens dagblad Tubantia de plek worden waar de basis wordt gelegd voor een betere ouderenzorg in Noordoost-Twente. Grote zorginstellingen doen mee, gemeenten, apotheek en fysiotherapie. In het expertisecentrum komt de kennis vanuit alle disciplines samen. Het sociale domein en de huisartsen, maar ook de verzorgingshuizen en ziekenhuis MST. Samen kijken die experts wat er qua zorg en ondersteuning nodig is om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Gigantische uitdaging

De regiomanager Zorg bij Menzis spreekt van een reactie op de gigantische uitdaging waar de zorgsector voor staat: de stijging van het aantal (demente) ouderen in Twente en de afname van het aantal mantelzorgers en werkenden in de zorg. “Je moet thuis meer doen. Dat vraagt om een stukje begeleiding van ouderen. Ze snappen wat er speelt, maar missen nog wat vaardigheden.”