Niet blijven rekenen op mantelzorg

“Ik ben 71 jaar en heb geen kinderen, mijn man is 5 jaar geleden overleden. Toen hij 43 jaar was heeft hij een zware beroerte gehad. Ik heb 26 jaar voor hem gezorgd en daarnaast ook altijd gewerkt.” Dat schrijft Carla Schaap-Heijn in de Telegraaf.

“Toen hij overleed heb ik mijn huis verkocht en een gewezen 55-plus woning gekocht. Ik ging preventief gelijkvloers wonen, mocht ik zelf wat krijgen. Nu ben ik al 4 jaar mantelzorger voor mijn moeder van 94 die nog thuis woont. Ik doe dit met liefde, maar ook ik word ouder.”

Hoe zit dat strakjes met mij?

Er wordt veel te makkelijk gesproken over mantelzorgers, aldus Carla Schaap-Heijn in de Telegraaf. “Nu heeft mijn moeder mij nog, maar hoe zit dat met mij strakjes? Je kunt niet je hele leven van mantelzorgers afhangen.

Heel zwaar

“Ik heb mijn leven dus grotendeels als mantelzorger gefungeerd en het is heel zwaar. Ik ben absoluut niet zielig, maar wat het leven aangenaam maakt daar heb je geen tijd voor.”

Politiek niet duidelijk

Er is geen een partij die met duidelijke plannen komt over hoe het nu moet met de zorg, constateert Carla Schaap-Heijn in de Telegraaf: Rutte heeft het zorgstelsel uitgekleed en bejaardentehuizen gesloten terwijl dit juist goedkoper en makkelijker was. Daarbij komen er huizen vrij en het helpt tegen eenzaamheid bij ouderen. Hopelijk is er een partij die hiervoor opkomt.”