Naar verzorgingshuis 3.0

Het uitgangspunt dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen goed, maar dat streven schiet  nu door. Het gevolg is dat mensen thuis ‘verzorgd eenzaam zijn’ en dat steeds erger wordende problemen pas worden opgepakt als het te laat is.

Dat zegt vertrekkend bestuursvoorzitter Elo Gramsbergen van Liberein in dagblad Tubantia. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat het tekort aan personeel in de zorg niet alleen is op te lossen met werving en technologische vernieuwing. Als er minder mensen thuiswonen, maar meer bij elkaar in complexen van ‘tientallen tot honderden’ – verzorgingshuizen dus – is de zorg efficiënter in te richten.

Woontorentjes

Liberein heeft zelf al plannen voor zo’n eerste – zoals Gramsbergen het noemt – verzorgingshuis 3.0 op de plek waar nu een woonzorgcomplex in hartje Enschede staat. Gramsbergen ziet dat tot  Liberein behorende flatcomplex binnen een jaar of tien plaatsmaken voor een complex van woontorentjes met vijf verdiepingen. De opzet van de architectuur moet zo zijn dat ze mensen verbindt, stimuleert en gezond houdt.