Naar moderne variant verzorgingshuis
Bijna twee op de drie Nederlanders willen volgens het AD het verzorgingshuis terug. Want veel ouderen zijn nu eenzaam of kunnen zich thuis niet redden. Maar volgens experts is het voor een groot deel ‘valse romantiek’.
Te lang is er te weinig gedaan, constateren tal van betrokkenen in het AD. En te veel maatregelen gingen langs elkaar heen. Want mensen met lichte zorg konden niet meer naar een verzorgingshuis, maar tegelijkertijd werd er te weinig geïnvesteerd in zorg aan huis. Bovendien ging ook minder geld naar bijvoorbeeld buurthuizen, plekken die de sociale component van het verzorgingshuis konden opvangen.
Wensdenken
Ouderenpsycholoog Noud Engelen, die binnen de Raad van Ouderen werkt aan een advies over een eventuele terugkeer van het verzorgingshuis, zegt in het AD: “Als jij goed woont – met hulpverleners in de buurt, contact met andere bewoners, hulp als er iets gerepareerd moet worden – heb je automatisch minder zorg nodig. Dan voel je je veilig, krijg je op tijd je pillen, eet je fatsoenlijk.” De zelfredzaamheid van veel mensen is beperkt. “Dat de verzorgingshuizen zo abrupt zijn afgeschaft omdat ouderen wel thuis kunnen blijven, was in mijn optiek wensdenken.”
Eigen keuzes
Toch is het verzorgingshuis niet meer het antwoord op de groeiende problemen in de ouderenzorg. ”Niet alle ouderen willen bij elkaar wonen. Ze willen hun eigen keuzes kunnen maken, geen all inclusive waar het overal hetzelfde is, zoals in het verzorgingshuis”, concludeert bestuurder Inge Borghuis van Amstelring in het AD: Wél is er behoefte aan het idee erachter: veilig wonen, op een plek waar zorg is als dat nodig is, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, met voorzieningen zoals een supermarkt in de buurt. Noem het een verzorgingshuis 2.0.
Versnellen
Voor een deel worden die huizen gebouwd, zoals ouderenhofjes of plekken waar ouderen en gezinnen door elkaar heen wonen en iets voor elkaar betekenen. “De functie van een verzorgingshuis heeft een belang, maar het concept niet meer”, zegt bestuurder Piet Hermsen van Vivent in Den Bosch in het AD. “Je wilt een moderne variant ervan. We moeten kijken naar wat er kan in de wijk, mensen op het spoor naar elkaar zetten.” Borghuis zegt: “Het gevoel van urgentie moet komen. We hebben een visie nodig over hoe we naar wonen voor ouderen kijken en wat nodig is om dat te bespoedigen. We hadden gisteren al moeten beginnen en moeten nu versnellen.”