Moeilijke keuzes ouderenzorg

Zorgbestuurder Conny Helder en burgemeester Miranda de Vries van Etten-Leur vinden dat we niet langer ontkennen dat we over tien jaar niet meer kunnen zorgen voor onze ouderen zoals nu. ‘We moeten praten over moeilijke keuzes, grip krijgen op de kwetsbaarheid en mensen ervan doordringen dat ze zelf ook verantwoordelijkheid moeten nemen.’

“Een voordeel van die hele corona-crisis? Dat die ons laat voelen hoe het zal zijn als het tekort aan ouderenzorg over tien jaar realiteit van de dag is.” Zeggen bestuurder Conny Helder van zorgorganisatie tanteLouise met verpleeghuizen in West-Brabant en burgemeester Miranda de Vries van Etten-Leur in dagblad BN De Stem.

Niet langer wegkijken

“Wij spreken nauwelijks over die vergrijzing die maar doordendert en ons voor dikke problemen gaat stellen. Dat het aantal ouderen dat hulp nodig heeft fiks groeit, terwijl anderzijds het aantal mensen dat zorgt afneemt. We hebben het er niet over hoe dat straks moet. De meeste mensen kijken liever weg. Maar of we het nou willen weten of niet, die toekomst komt eraan.”

Wakker schudden

Helder en De Vries zitten allebei in het Regionaal Overleg van de Niet Acute Zorg (RONAZ) en ze vinden het volgens BN De Stem hoog tijd om ons allemaal wakker te schudden. “Het is niet alleen aan de zorgorganisaties, niet alleen aan gemeenten of Den Haag om oplossingen te zoeken. Dat moeten wij samen doen, het is een maatschappelijk probleem.” We zullen bereid moeten zijn om te praten over “moeilijke keuzes waar we voor komen te staan. We moeten grip krijgen op de kwetsbaarheid. We moeten mensen ervan doordringen dat zij ook zelf verantwoordelijkheid zullen moeten nemen, nadenken over hoe en waar zij willen wonen als ze tachtig zijn en het allemaal zo vlot niet meer gaat.” De Vries: “Dat vraagt een andere manier van denken, anders kijken naar de maatschappij zoals we die nu kennen. Laten we daar vandaag mee beginnen.”