Mishandeling kan bij iedereen voorkomen
Ouderenmishandeling kan bij iedereen voorkomen en overal ontstaan, al dan niet met kwade opzet. Dit wordt op 15 juni, de Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling, in het Noordhollands Dagblad gesteld vanuit Veilig Thuis Noord-Holland Noord.\
Bij ouderenmishandeling kan worden gedacht aan fysiek geweld (slaan, schoppen, knijpen, haren trekken) uitgeoefend tegen 65-plussers, maar ook psychisch geweld: uitschelden, vernederen, dreigen, spullen kapot maken, geld afhandig maken, niets mogen beslissen, bang worden gemaakt of geen aandacht aan iemand schenken.
Seksueel misbruik, financiële uitbuiting (bankrekeningen plunderen, nota’s niet betalen of bij het doen van boodschappen voor een ander ook zelf spullen kopen en afrekenen met diens geld) plus verwaarlozing, het niet zorgen voor basisbehoeften zoals eten en drinken, kleding, gas, water en licht, vallen eveneens onder de definitie.
Proces van achteruitgang
Ouderenmishandeling kan volgens Veilig Thuis voortkomen uit onmacht. Er hoeft dus niet altijd sprake te zijn van opzet. Veilig Thuis biedt ook advies hoe hiermee om te springen. “Ouder worden is een proces van achteruitgang. Dit maakt iemand afhankelijker van de omgeving, in eerste instantie van de eigen partner, kinderen, familie, buren of andere mantelzorgers.”
Onmacht en frustratie
Dementie speelt niet zelden een rol bij ouderenmishandeling, zo vertellen twee casemanagers van Geriant in het Noordhollands Dagblad. Mantelzorgers raken regelmatig overbelast. Je geduld wordt aardig op de proef gesteld. En dan kan het gebeuren dat diegene uit onmacht en frustratie uitvalt of erger. Dat roept weer reactie op.”
Mantelzorgers verleggen hun grenzen
Ander voorbeeld is de deur op slot draaien als de mantelzorger even boodschappen gaat doen. ,,Dat gebeurt omdat mensen bang zijn dat de persoon met dementie de deur uitloopt en de weg kwijt raakt. Feitelijk sluit je iemand op, al doe je het uit veiligheidsoogpunt”, zegt Frugte. “In de praktijk zien we dat mantelzorgers hun grenzen verleggen, wanneer de zorg zwaarder wordt. Je kunt je voorstellen dat het soms heel lastige situaties zijn. Voor Geriant kan het dan prettig zijn om anoniem te kunnen overleggen met Veilig Thuis.”
‘Perfecte misdaad’
‘Erfelijk belast, ouderenmishandeling als de perfecte misdaad’ is de titel van een boek van Dedy Fiolet. Zij heeft dit uitgebracht, om als ‘ervaringsdeskundige tegen wil en dank’ te schetsen wat zich binnen haar familie heeft afgespeeld, vertelt zij in het NoordhollandsDagblad. De auteur is afkomstig uit de regio Alkmaar en heeft beoogd ‘een alarmerend, informatief, invoelbaar en onder de huid kruipend pamflet over ouderenmishandeling’ te schrijven. “Met dit boek pleit ik voor een grondige evaluatie van de eisen aan en gestelde voorwaarden bij toekenning van mentorschap, curatorschap, zorgtaken, schuldhulpverlening en levenstestament. Ook pleit ik voor een herbezinning op de voorwaarden en vorm waarin dat op dit moment is gegoten, zodat deze posities, middelen en documenten beter transparant, controleerbaar en te evalueren zijn.” De schrijft wil volgens het Noordhollands Dagblad “opkomen voor alle kwetsbare ouderen die met mishandeling en/of financiële uitbuiting te maken krijgen.”