Meer kijken naar levenskwaliteit

Naast twintigers en dertigers krijgt Nijmegen er 75-plussers bij. Nijmegen vergrijst. Dat betekent meer druk op de zorg. Hoe is een zorginfarct te voorkomen?

Dagblad De Gelderlander vraagt het in een artikel over de groei van Nijmegen aan hoogleraar ouderengeneeskunde Marcel Olde Rikkert van het Radboudumc.

Niet één maar meerdere ziektes

“Aan de ene kant worden we ‘beter’ ouder, vooral door goede preventie afgelopen decennia. Maar de risico’s op ziektes nemen nog altijd toe. 75 procent van de ouderen heeft niet één maar meerdere ziektes. Dat zie ik in de toekomst niet meteen dramatisch gaan dalen”, zegt de Nijmeegse hoogleraar.

Kan oudere doelen nog bereiken

Genoeg zorgcapaciteit om dit aan te kunnen is er in de toekomst vermoedelijk niet, aldus Olde Rikkert in De Gelderlander. “Beslissingen zullen huisartsen en ziekenhuispersoneel op een andere manier moeten maken. Nu is een behandeling vooral gericht op overlevingskansen. Veel beter is het te kijken naar de winst die het oplevert: wat betekent het voor iemands levenskwaliteit of zelfstandigheid bijvoorbeeld? Kan de oudere de doelen die hij of zij heeft nog bereiken?”

Hulp door gezonde gepensioneerden

Aanvullend en deels een alternatief is meer hulp vanuit ‘gezonde’ inwoners: Gezonde gepensioneerden die ouderen op wat voor manier dan ook helpen bijvoorbeeld. “Aan zoiets ontkomen we niet als het aantal 75-jarigen te groot wordt”, zegt de hoogleraar ouderengeneeskunde in De Gelderlander. “Het model van nu kraakt en houdt geen stand. Dan moet daar wel een prikkel tegenover staan: dat mensen die actief zijn door dienstverlening te leveren, sneller hulp krijgen als zij dat zelf nodig hebben bijvoorbeeld.”

Decentraal regelen

Volgens Olde Rikkert hoeft zoiets niet op landelijk niveau geregeld worden. “Dat kan ook decentraal. Gebieden waar de groei toeneemt, kunnen hier eerder mee starten.”