Mag ziekenhuispatiënt verpleeghuis weigeren?
Oudere mensen die na een behandeling in het ziekenhuis naar een verpleeghuis moeten, moeten de eerste beschikbare plek accepteren. Ze mogen niet meer wachten tot er een plek vrijkomt bij de zorginstelling van hun voorkeur. Het Albert Schweitzer ziekenhuis besloot dat volgens AD De Dordtenaar, omdat de patiënten te lang bedden bezet houden.
De eerste vrijgekomen plek die de patiënten moeten nemen, is ter overbrugging tot ruimte is in het verpleeghuis van hun voorkeur. Patiëntenfederatie Nederland is desalniettemin geen voorstander van deze werkwijze, omdat het mensen hun keuzevrijheid afneemt.
Ziekenhuis kan niet anders
Het komt voor dat patiënten niet naar een beschikbaar verpleeghuis willen, omdat die ver van hun vertrouwde omgeving is of omdat de instelling (niet) een bepaalde religieuze achtergrond heeft. Het Albert Schweitzer ziekenhuis zegt het zich niet meer te kunnen permitteren om mensen in het ziekenhuis te laten wachten voor dat het huis van hun keuze vrijkomt, aldus AD De Dordtenaar
Voldongen feit
Het is al eens voorgekomen dat de spoedeisende hulp tijdelijk dicht moest omdat er geen bedden vrij waren op de verpleegafdelingen. Ook gebeurt het dat op het laatste moment operaties afgezegd moeten worden. Het Dordtse ziekenhuis is niet het enige ziekenhuis in Nederland dat heeft bepaald dat patiënten geen verpleeghuis mogen weigeren. De Patiëntenfederatie Nederland vindt volgens AD De Dordtenaar op haar beurt dat kwetsbare ouderen ‘niet voor een voldongen feit’ mogen worden geplaatst. De krant roept lezers op te reageren.