Alarm slaan met één druk op de knop

Na een nare val met één druk op de knop in contact komen met een zorgcentrale of een naaste dankzij personenalarmering. Deze vorm van zorgtechnologie brengt gebruikers op leeftijd en hun omgeving veel rust, schrijft het AD in een overzichtsartikel met tips aan aanraders:  Hoe kies je het beste systeem in het woud van opties?

‘Hoe sneller de hulp bij een gebroken heup, hoe groter de overlevingskans”, zegt zorgtechnoloog Tonko Wedda van belangenorganistatie voor zorgtechnologie WDTM. Nederlanders wonen steeds langer zelfstandig thuis. Maar wanneer iemand kwetsbaar is, kan dat veel zorgen opleveren voor hun naasten. De wetenschap dat diegene altijd en overal hulp kan inschakelen bij nood, stelt gerust.

Met een personenalarm leg je direct contact met de zorgcentrale die aan het alarmsysteem verbonden is, of met de opgegeven contactpersonen. “Bij de meeste varianten kun je meerdere contactpersonen doorgeven”, zegt Wedda in het AD.

GPS-tracker

Wedda raadt mensen die nog mobiel zijn een personenalarm aan dat ze ook buitenshuis kunnen gebruiken. Via een GPS-tracker verstuurt het alarm de locatie van de gebruiker door. Vaste alarmen voor in huis raadt hij aan voor mensen die zelden tot nooit zelfstandig het huis verlaten. Een vast alarm hoeft niet opgeladen te worden, in tegenstelling tot een mobiel alarm. De alarmsystemen zijn verkrijgbaar in de vorm van een horloge of een hanger die je om de pols of hals draagt.

Er toch maar aan toegeven

Josephine Dries van GeneratieThuis weet volgens het AD dat er een stigma op personenalarmeringen rust. “Mensen willen er liever niet aan toegeven. Dat is jammer, zeker met het oog op het tekort aan zorgpersoneel. Wanneer je kwetsbaarder wordt, maar je wel zelfstandig blijft wonen, is het goed om snel alarm te kunnen slaan.” Ook benadrukt ze hoe belangrijk het is dat hulp makkelijk binnenkomt en dat iemand snel naar buiten kan bij noodsituaties, zoals brand. “Alarm slaan is één ding, maar daarna moet iemand wel je woning in kunnen.”