Lewy body dementie wanen en hallucinaties
Het is niet de vergeetachtigheid maar de hallucinaties waar patiënten met ‘lewy body dementie’ last van hebben. Anne Bannink schreef een boek over het leven met haar man, die er al vijf jaar aan lijdt. Ze vertelt er over in Trouw.
Als een personage in een absurd verhaal van de Ierse schrijver Samuel Beckett, zo voelde Anne Bannink zich vaak als haar man haar in het holst van de nacht weer eens wakker schudde. Zoals bij al die keren dat hij de tijd niet meer vertrouwde. Hij had sterk de indruk dat de klok terugliep. Hoe kon hij dan op tijd op afspraken verschijnen? Of die keer dat hij vroeg of ze eerste of tweede klas was.“Eerste klas”, antwoordde Bannink, inmiddels bedreven in het meebewegen in dit soort dialogen. “Maar hoe kan dat nou? Je bent toch geen trein?”
Lichtvoetig verslag
Bannink heeft het allemaal opgetekend in haar boek Tegenwind. Het is volgens Trouw een lichtvoetig, dagboekachtig verslag van het dagelijks leven met haar man Henk (79), die sinds 2019 lijdt aan ‘lewy body dementie’. Dat is een van de vijftig ziekten die vallen onder de noemer dementie, genoemd naar Friedrich Lewy die de aandoening in 1921 ontdekte. Deze variant is een stuk minder bekend dan de ziekte van Alzheimer, maar treft toch een op de tien à twintig patiënten met dementie. Die hebben niet zozeer last van vergeetachtigheid maar des te meer van wanen en hallucinaties.
Medicatie werken hier beter
De hallucinaties vormen een van de vier kenmerken van deze vorm van dementie, zegt in Trouw Marcel Olde Rikkert, hoogleraar klinische geriatrie en oprichter van het Nijmeegse Alzheimercentrum. “Een andere eigenaardigheid zijn de snelle wisselingen in aandacht.” Ook zijn er de nachtelijke problemen, zoals de remslaapstoornis. Tenslotte kennen aardig wat patiënten bewegingsstoornissen.” De oorzaak van deze vorm is niet bekend, en genezing is ook niet aan de orde. Net zo min als dat bij Alzheimer het geval is. “Wel is er medicatie beschikbaar. Opvallend is dat de Alzheimerpillen, die we al twintig jaar gebruiken, beter werken bij ‘lewy body’ dan bij Alzheimer. Ze kunnen de aandacht verbeteren en de wisselingen beperken.”